Naslovne strane dnevnih novina za 19. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Naredna će biti godina kapitalnih investicija

Na temeljima uspješno implementiranih projekata iz prethodnog perioda, trenutni lokalni menadžment sa mladim timom, uz podršku starijih iskusnijih kolega, spremanje da se uhvati u koštac sa najvećim izazovima na opštinskom nivou, ocijenio je u intervjuu za Infobiro predsjednik opštine Bar Dušan Raičević. On je podsjetio da je mandat započeo usred turističke sezone, koja je bila puna izazova. Pokazatelji su sigurno pozitivni i kroz unapređenje infrastrukture i izgradnjom nedostajućih turističkih kapaciteta, sigurno da će Bar biti perjanica crnogorskog turizma u narednom periodu.

Na pomolu sudsko poravnanje sa Vladom za Meljine

U toku su pregovori o rješenju za Bolnicu Meljine i na dobrom smo putu da napravimo sudsko poravnanje sa Vladom. Atlas bankaje najveći dio aktivnosti kojejoj je propisala Centralna banka već ispunila i nastaviće sajačanjem poslovnih pokazatelja kazao je u intervjuu Pobjedi predsjednk Atlas grupe dr Duško Knežević.

Razmjenom iskustava do visokih standarda

Predsjednik Senata Državne revizorske institucije Crne Gore dr Milan Dabović je naveo da “Državna revizorska institucija Crne Gore ostaje istinski posvećana promovisanju dobrih bilateralnih odnosa sa Narodnom kancelarijom za reviziju Narodne Republike Kine, čijaje delegacija u bilateralnoj posjeti kolegama u Podgorici.

Vijesti

Dnevne novine

Marković na Bečkom ekonomskom forumu

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković boravi danas u radnoj posjeti Austriji gdje će učestvovati na Bečkom ekonomskom forumu. Tom prilikom premijer će govoriti u okviru panela “Regionalna saradnja kao dio evropske integracije”. Uvodno izlaganje imaće evropska komesarka za digitalnu ekonomiju Marija Gabrijel, a učestvovaće još predsjednik Vlade Albanije Edi Rama, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj i predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev.

OČEKUJEMO POČETAK RADOVA NA MALJEVIKU I INVESTITORA ZA DUBOVICU

Prva faza rekonstrukcije šetališta i trga u Sutomoru, nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcija prepumpne stanice Volujica kao i brojnih putnih pravaca, samo su neki od prioritetnih kapitalnih projekata na kojima se radi u barskoj opštini. Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević u intervjuu za Infobiro podsjeća da je njegov tim započeo mandat usred turističke sezone, ali da su uz podršku starijih, iskusnijih kolega i na temeljima uspješno implementiranih projekata, spremni da se uhvate u koštac i sa najvećim izazovima.

U nova brojila i rekonstrukciju mreže uloženo 11 miliona eura

Potrebe za promjenama i uvođenje novih tehnologija, osnovni su pokretači razvoja društva. Modernizacija velikih sistema dovodi do bolje iskorišćenosti postojećih resursa, a zadovoljstvo korisnika Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) podižu na viši nivo. U sistemu distribucije električne energije takve, velike promjene desile su se 2011. godine kada je otpočeo Projekat daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom (AMM). Ovim strateški važnim projektom za CEDIS, Crna Gora se svrstala u
red malog broja država koje su osjetile benefite primjene najsavremenije tehnologije iz oblasti mjerenja električne enegije.

Dan

Vlada dala 20 miliona eura firmi koja se sumnjiči za pranje novca

Sarajevska kompanija “Euro-asfalt treća je na listi ponuđača sa najvećim ugovorenim javnim nabavkama u prošloj godini u Crnoj Gori. Radi se o kompaniji čiji je čelnik Hamed Ramić, prijatelj doskorašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i sadašnjeg predsjednika političke partije SDA Bakira Izetbegovića. Ramić je, prema pisanju medija u BiH, ranije i donirao novac stranki SDA. Državna komisija za kontrolu javnih nabavki Crne Gore evidentirala je da je tokom 2017. godine “Euro-asfalt dobio javne tendere u vrijednosti od oko 19.778.000 eura.

EK insistirala na izmjeni Ustava

Šefica Radne grupe za Poglavlje 17 Ekonomska i monetarna unija Milica Kilibarda kazala je da je Evropska komisija (EK) insistirala na izmjenu Ustava i da u dosadašnjoj fazi pregovora taj zahtjev predstavlja izazov, ali da nije specifičan samo za Crnu Goru, već je ta obaveza bila utvrđena i za Hrvatsku.Kilibarda je istakla da je opredijeljenost Evropske unije (EU) i Crne Gore po pitanju korišćenja eura kao zakonskog sredstava plaćanja jasna, kao što je izvjesno da će se okvir za njegovo uvođenje izmijeniti.

Investicije planirane za sljedeću godinu

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da se budžet te lokalne samouprave za ovu godinu puni planiranom dinamikom, a procenat njegovog ostvarenja trenutno je na 82,5 odsto. Raičević je istakao da se ide u pravcu potpune realizacije budžeta do kraja godine. Nacrt budžeta za narednu godinu je pripremljen. U toku je javna rasprava, a njegovo usvajanje se očekuje u decembru, s jasnom porukom da je koncipiran da bude razvojni rekao je Raičević Info birou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *