Marković: Crna Gora je spremna da prihvati smanjenje cijena rominga

Crna Gora je spremna da prihvati smanjenje cijena rominga u regionu te smo podržali predlog Evropske komisije da na drugom Digitalnom samitu, koji će biti održan u Beogradu u aprilu 2019. godine potpišemo novi sporazum, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na Bečkom ekonomskom forumu.

“Pokrivenost mobilnim 4G mrežama premašuje 97 odsto naseljenog područja na nivou države, što je pri samom vrhu i u odnosu na EU”, kazao je Marković tokom panela “Regionalna saradnja kao dio evropske integracije”

On je ukazao da je Crna Gora napredovala na strateškom i zakonodavnom planu u oblasti digitalizacije, ali da ne zaostaje ni kada su u pitanju rezultati na terenu.

“Crna Gora je iznad regionalnog prosjeka po razvijenosti mreža i infrastrukture”, rekao je premijer.

U prethodne dvije godine, kako je naveo predsjednik Marković, penetracija širokopojasnih priključaka je povećana sa 53 na 74 odsto, a plan je da do kraja 2018. godine dostigne 80 odsto.

To bi značilo, pojasnio je predsjednik Vlade, da četiri od pet crnogorskih domaćinstava ima aktivan broadband priključak u svojim domovima.

Istakao je da digitalno poslovanje ne poznaje nacionalne granice, te da ono predstavlja šansu za mlade zemlje koje pokušavaju da izgrade i osnaže svoju konkurentnost na regionalnom i evropskom nivou.

“Informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju osnovu za pametan rast i nezaobilazne su u procesu transformacije privrede i društva u cjelini. Mi to u Crnoj Gori dobro razumijemo svi – i političari i administracija. Zbog toga je danas Crna Gora jedna od najprestižnijih investicionih destinacija u Evropi”, naglasio je premijer.

Premijer je podsjetio da je Crna Gora najnaprednija država u procesu pristupanja Evropskoj uniji, te da je od prošle godine punopravna članica NATO-a.

Istakao je i da je naša država prethodne i ove godine ostvarila jednu od najvećih stopa ekonomskog rasta u regionu i Evropi, koje su iznosile 4,7 odsto prosle godine i 4,8 odsto u prvoj polovini ove.

“Implementacija komponente ‘Digitalizacija’ kao dijela Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor treba da doprinese integraciji zemalja Zapadnobalkanske šestorke u panevropsko regionalno tržište unapređenjem širokopojasne infrastrukture, usaglašavanjem zakonodavstva u ovoj oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije te povećanjem digitalne pismenosti”, rekao je Marković.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel je rekla na panelu da EU želi da podrži napore zemalja Zapadnog Balkana na uspostavljanju digitalne agende.

Ukazala je na činjenicu da digitalizacija predstavlja mogućnost za napredak i razvoj ali i rizik i u tom kontekstu posebno naglasila važnost jačanja sajber bezbjednosti.

Komesarka je rekla da EU podržava partnere dijeljenjem iskustava i dobrih praksi.

Komesarka Gabrijel je govorila i o naporima u jačanju infrastrukture, širokopojasnog interneta i o mogućnosti snižavanja cijena rominga između država regiona. Ukazala je na značaj ulaganja u ljude i njihovo obrazovanje.

Važno je, kako je navela, osigurati da svi imaju adekvatne vještine kako bi se iskoristile prednosti digitalizacije.

Na panelu su govori i lideri zemalja Zapadnobalkanske šestorke koji su podržali jačanje digitalne agende ali i ukazali na neophodnost da politika otvorenih vrata EU ostane aktivna, te ocijenili da Balkan mora imati jasnu evropsku perspektivu.

CdM

Check Also

OTP grupa započinje saradnju sa 15 startup kompanija

U četvrtoj seriji svog Startup partnerskog programa, OTP grupa započinje tromjesečnu saradnju sa 15 razvijenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *