Google News može biti ugašen planovima EU da naplaćuje “porez na linkove”

Google-ov glavni izvršni direktor kazao je kako će kompanija nastojati da izbjegne gašenje Google News u zemljama EU, gdje se internetski pretraživač suočava sa bitkom sa Briselom zbog planova za naplatu “poreza na linkove” za korištenje vijesti.

Ričard Gingras, potpredsjednik Google News, izjavio je da “nije poželjno zatvoriti usluge”, mada je kompanija duboko zabrinuta za trenutne prijedloge koji su kreirani da se plaćaju nadoknade za objavljivanje informacija ako se dijelovi njihovih članaka pojavljuju u rezultatima pretraživanja.

On je rekao Guardianu da budućnost Google News može zavisiti od toga da li je EU voljna da izmijeni zakonodavstvo. “Ne možemo donijeti odluku dok ne vidimo konačni tekst”, rekao je.

On je istakao da je posljednji put jedna vlada pokušala da naplati od Googlea za linkove 2014. godine u Španiji, kada je kompanija odgovorila zatvaranjem Google News u zemlji. Španija je usvojila zakon kojim se zahtijevalo od agregatora vijesti da plate linkove vezane za vijesti, u pokušaju da podrže borbu za štampane medije. Google je odgovorio zatvaranjem usluge za španske potrošače, što je, kako kaže, uzrokovalo pad saobraćaja za španske web stranice.

“Ne želimo da to vidimo u Evropi”, rekao je Gingras. “Sada želimo da radimo sa zainteresovanim stranama”.

Tradicionalni izdavači vijesti u teškim su odnosima sa Google-om, kojega krive za isisavanje većine prihoda od oglašavanja koji su koristili za podršku štampanim medijima. Međutim, mnogi takođe u velikoj mjeri zavise od Google News slanjem miliona čitalaca na svoje web stranice, što pomaže u povećanju digitalnih prihoda.

Google je lobirao protiv odgovarajućeg evropskog zakonodavstva koje bi uvelo “porez na linkove”, poznatih kao član 11, i njen sestrinski član 13, koji su osmišljeni da osiguraju da se kreatorima sadržaja plaća za materijal koji je postavljen na sajtove kao što je YouTube u vlasništvu kompanije Google.

Check Also

Uveden je stečaj u Uniprom enerdži: Partneru nijesu vratili 2,4 miliona eura zajma

Uveden je stečaj u kompaniji Uniprom enerdži u kojoj biznismen i vlasnik Uniproma koji gazduje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *