Facebook može po vašem profilu zaključiti sa kim živite

Dodajte komentar

Nekada rasnik Facebooka, a danas suosnivač servisa Cloudera, naučnik za podatke Jeff Hammerbacher, prije nekoliko je godina izjavio: “Najveći umovi naše generacije smišljaju kako navesti ljude da klikaju na reklame.”I očigledno je znao šta govori, jer nam to Facebook i njemu slični svakodnevno pokazuju.

Najnovija patentna prijava koju je Facebook predao opisuje tehnologiju kojom se, korištenjem sistema dubokog učenja i analize fotografija, može zaključiti s kime živi određeni korisnik društvene mreže. Cilj cijelog sistema je utvrditi grupe ljudi koje žive u jednom domaćinstvu i razaznati kako su međusobno povezani. Za to se koriste podaci iz fotografija, statusa, opisa slika, hashtagova, pretraživača i svih dostupnih izvora kojima Facebook može pristupiti.

A čemu sve to? Baš kako je to vidio Hammerbacher, da bi se ukućani bolje identifikovali i kako bi im se plasirale za njih što relevantnije reklame. Iz Facebooka kažu kako patent ne govori ništa o njihovim planovima i da ova tehnologija može, ali i ne mora, nekad u budućnosti biti dio njihovog servisa za plasiranje oglasa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *