EU ostala rezervisana prema crnogorskom programu ekonomskog državljanstva

Dodajte komentar

Evropska unija, koja je više puta izražavala reserve u vezi sa ovim pitanjem, izrazila je zabrinutost zbog najave Crne Gore da će uvesti ekonomsko državljanstvo.

Evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos je najavio da će crnogorski program ekonomskog državljanstva biti razmotren u izvještaju o mehanizmu za suspenziju bezviznog režima, prenosi podgorički dnevnik Dan.

“Cilj je da osiguramo da se mobilnost građana odvija u sigurnom i dobro rukovođenom okruženju, da se pokrivaju pitanja bezbjednosti dokumenata, upravljanja granicama, migracija, mobilnosti i azila, kao i pitanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, zaštite ljudskih prava, manjina i sprečavanje diskriminacije. Komisija će nastaviti da prati i, ukoliko je potrebno, adresira bilo kakva dešavanja koja bi mogla uticati na kontinuirano ispunjavanje pomenutih odrednica, i namjerava da to pokrije u svom drugom izvještaju o mehanizmu za suspenziju viza”, kazao je Avramopulos.

Prema odluci Vlade Crne Gore, donijetoj 26. jula ove godine, crnogorsko državljanstvo moći će da se stekne po osnovu novčanog ulaganja u razvojne projekte. Biće dostupan za najviše 2.000 aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU i to tokom ograničenog perioda na tri godine.

(PC Nen)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *