Kurc: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana mnogo bolja nego ranije

Dodajte komentar
Austrijski kancelar Sebastian Kurz

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kaže da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, u ovom momentu značajno bolja nego što je bila ranije.

U intervjuu za Pobjedu, savezni kancelar ističe i da je predvodnička uloga Crne Gore u ovom procesu neprikosnovena, i da se sa „ovim brzim ritmom“ pristupni cilj godine 2025. ne čini utopističkim.

Na pitanje koliko je 2025. godina realan datum za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU Kurc odgovara da je EU perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana mnogo bolja nego što je bila prije.

“Naročito je od početka ove godine nastala nova dinamika u našoj saradnji sa regionom. Samit za zemlje Zapadnog Balkana održan u maju u Sofiji, zaključci Savjeta o procesu proširenja u junu i Berlinski-proces samit u Londonu u julu, svi oni sadrže jasnu političku posvećenost EU ka proširenju. Moje najdublje ubjeđenje kao Austrijanca i Evropejca je da EU neće biti kompletirana sve dok i zemlje Zapadnog Balkana ne postanu članice EU”, istakao je on.

Što se tiče eventualnog odlaganja proširenja EU Kurc smatra da je važno da se države regiona skoncentrišu na neophodne reformske procese i na dobrosusjedske odnose koje treba nadalje nadograđivati.

“Ako se na tome bude radilo udruženim snagama, onda mi se perspektiva 2025. godine ne čini utopističkom. Zadatak EU je da zemljama kandidatima ponudi realističnu i iskrenu mapu puta. Pregovori o pristupanju moraju biti povezani sa jasnim očekivanjima i ambicioznom listom čekanja. Partnerske strane na Zapadnom Balkanu treba da pokažu volju i spremnost da značajno unaprijede reforme čak i onda kada su one ponekad teške”, ocijenio je Kurc.

Na pitanje kakva je realna perspektiva Crne Gore kad je u pitanju put ka EU, da li je 2025. godina zaista okvirni rok, kaže da je Crna Gora pravi dobar napredak u pristupnim pregovorima, otvoreno je 31 od 33 pregovarčka poglavlja, a tri su preliminarno završena.

“Predvodnička uloga Crne Gore u ovom procesu je neprikosnovena kao i održavanje takozvanog principa regate, što znači individualni pristup već postignutom napretku. Kao predsjedavajući, mi se angažujemo da se važno poglavlje 27 (zaštita okoline) po mogućnostiotvori do kraja godine. Sa ovimbrzim ritmom se pristupni cilj godine 2025. ne čini utopističkim. Pri tome će konačno odlučujuće biti to, da li će Crna Gora otpočete reforme, prije svega u oblasti osnovnih vrijednosti kao što su vladavina prava i demokratske institucije ciljno unapređivati, i pri tom konkretne rezultate moći i dokazati”, poručio je austrijski kancelar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *