Huawei: Iduće godine napadamo Samsungovu lidersku poziciju

Dodajte komentar

Tijekom ljeta počelo se pisati o tome da je kineski tehnološki div Huawei prestigao moćni Apple po prodaji telefona. No kako piše CNBC, neće stati na drugom mjestu najvećih proizvođača mobilnih telefona već se itekako sprema napasti vodeći Samsung.

– Iduće godine ćemo biti vrlo blizu broju jedan, možda ćemo se i izjednačiti. Najkasnije godinu nakon toga, odnosno 2020. godine imaćemo šansu da postanemo broj jedan – tvrdi izvršni direktor Huaweija Richard Yu.

Ovih dana se u kineskoj kompaniji pregovara o telefonima koji se savijaju, 5G mobilnoj tehnologiji i naočarima za proširenu realnost. No, prije 2010. Huawei uopšte nije imao telefon vlastite proizvodnje. Krenuli su kao proizvođači tehnologije za druge kompanije, a njihov prvi mobilni uređaj IDEOS s Android sistemom koštao je samo 60 eura. Upravo je Richard Yu bio na čelu transformacije jer je među prvima prepoznao da će telefon postati pametni uređaji i koristiti 4G mobilnu tehnologiju.

Odlučio je da će Huawei poslušati tržište i početi da proizvodi pametne telefone s većim baterijama i velikim ekranima.

– Podstičem svoje zaposlene da misle izvan okvira i ne boje se rizika. Želim da rade sulude inovacije, probaju ono što se na prvu možda čini ludo – rekao je Yu za CNBC.

Tajna njihovog uspjeha zapravo je vrlo jednostavna – neprestano ugrađuju nove tehnologije, ali po razumnim cijenama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *