Od maja niže cijene međunarodnih poziva unutar EU

Dodajte komentar

Od ukidanja cijena roaminga koje se dogodilo prošle godine najviše koristi imaju stanovnici država članica Evropske unije koji putuju u druge države članice.

U tom slučaju oni se koriste roamingom “kao kod kuće”, tj. operateri im moraju u slučaju telefoniranja i korištenja prenosa podataka putem telefona da omoguće iste uslove i cijene kao i u njihovoj zemlji, bez obzira gdje se u EU nalazili. No, međunarodni pozivi iz vlastite zemlje prema drugima su i dalje ostali značajno skuplji od lokalnih.

Evropski se parlament po tom pitanju već ranije oglasio i najavio kako će ograničiti cijene međunarodnih poziva na teritoriju cijele Unije. Njihov Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača ove nedjelje je  izglasao ove promjene, pa će ograničavanje cijena međunarodnih poziva na snagu stupiti već u svibnjumaju sljedeće godine.

Usuglašene najviše cijene međunarodnih poziva tako će od proljeća 2019. biti ograničene na 19 euro centi po minuti poziva, dok će SMS prema vanjskim mrežama koštati najviše 6 centi.

Novom uredbom istodobno će biti uređena i prava korisnika telekomunikacijskih usluga, pa će oni na području cijele EU po novim propisima moći lakše da mijenjaju operatere.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *