Na beogradskoj berzi prvi IPO nakon 80. godina

Na Beogradskoj berzi će se 20. novembra prvi put čuti zvono posle skoro 80 godina. Tog dana će nakon uspešno sprovedene inicijalne javne ponude (IPO) početi trgovanje akcijama srpske kompanije Fintel energija.

Kako je rečeno na otvaranju Međunarodne konferencije Beogradske berze “Upgrade 1n Belgrade”, investitori i građani imaće priliku da od 20. novembra trguju akcijama Fintel energije svakog radnog dana od devet do 14 sati, kao i ostalim akcijama dostupnim za trgovanje na Beogradskoj berzi.

Akcije Fintel energije će 20. novembra biti uključene u tzv. Prajm listing, koji je najkvalitetniji segment srpske berze.

“U utorak će se nakon 80 godina čuti berzansko zvono. Želimo da to ne bude usamljeni slučaj i da imamo više IPO ponuda”, rekao je direktor Beogradske berze Siniša Krneta na konferenciji.

On je istakao da će to biti početak jednog novog berzanskog života i dodao da berze upravo i postoje zbog takvih kompanija.

Fintel energija a.d. je kćerka firma kompanije Fintel energija S.p.A.

Proces inicijalne javne ponude Fintel energije završen je 30. oktobra, a u toku trajanja ponude upisano je više od 1,5 miliona akcija. Tim postupkom Fintel energija je od ulagača na tržištu prikupila 755,2 miliona dinara namijenjenih daljem razvoju poslovanja i širenju mreže njenih vetroparkova u Srbiji.

Ukupna očekivana tržišna kapitalizacija, odnosno berzanska vrijednost kompanije Fintel energija, iznosiće oko 112 milona eura na početku trgovanja.

Check Also

“AMB Tours” je trajekt “Prizna” kupio za 252.000 eura

Hrvatska državna brodarska kompanija “Jadrolinija” za “Vijesti” je zvanično saopštila da je 53 godine stari …

Leave a Reply

Your email address will not be published.