Stopa nezaposlenosti na zapadnom Balkanu i dalje visoka

Ekonomski rast nastavljen je na zapadnom Balkanu, pri čemu se godišnji rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu 2018. godine ubrzao na 4,3%, sa prosječne stope rasta od 3,6% u prethodnom kvartalu, navodi se u izvještaju Evropske komisije, izvještava Indikator.ba.

“Privatna potrošnja i investicije su nastavile da podržavaju rast, a izgleda da je izvoz opao. U većini zemalja su godišnji deficiti tekućeg računa dodatno smanjeni, ali u mnogim slučajevima i dalje su ranjive sveukupne eksterne pozicije”, navela je Komisija u kvartalnom izvještaju za zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU.

Ekonomska ekspanzija dovela je do daljeg otvaranja novih radnih mjesta, ali usporenim tempom a stopa nezaposlenosti i dalje ostaje visoka na zapadnom Balkanu, iako i dalje pada u većini zemalja, dodala je Komisija.

Izvršno tijelo EU je napomenulo da je Makedonija zabilježila najveće ubrzanje godišnjeg rasta BDP-a, na 3,1% u drugom tromjesečju, sa slabih 0,1% u prvom tromjesečju krilima snažnijeg izvoza.
U Bosni i Hercegovini, privreda je porasla za 3,4% sa rastom izvoza i privatne potrošnje.

“U Crnoj Gori i na Kosovu rast proizvodnje je ojačao na 4,9% g/g i 4,7% g/g, respektivno. U oba slučaja, ekonomska ekspanzija bila je široko zasnovana na svim komponentama unutrašnje tražnje (naročito ulaganjima) koja pozitivno doprinose rastu”, dodaje se.

U Srbiji i Albaniji, ekonomski rast u drugom kvartalu usporio je na još uvijek robusne stope od 4,8% i 4,3%, prema izvještaju.

Prosječan rast stope zaposlenosti na Zapadnom Balkanu pao je na 0,6% sa 1,5% u prvom kvartalu. Povećanje nivoa zaposlenosti doprinijelo je smanjenju stope nezaposlenosti u većini zemalja u regionu.

“Ipak, situacija na tržištu rada u regionu ostaje izazovna s stopom nezaposlenosti u rasponu od 11,9% u Srbiji do 29,4% na Kosovu”, navela je Evropska komisija.

Kad je riječ o BiH, Evropska komisija navodi da su glavni pokretači rasta privatna potrošnja (+ 3,8% u odnosu na isti period prošle godine), i izvoz (+ 4,9%). Javna potrošnja je nastavila da se smanjuje za 0,4% u odnosu na prošlu godinu.

U prvoj polovini 2018. godine rast BDP-a iznosio je 2,7% na osnovu jake privatne potrošnje i izvoza. Prema revidiranom posljednjem godišnjem nacionalnom računu, rast obima proizvodnje bio je po 3,4% u 2017 i 2016. godini.

Godišnji domaći kreditni rast u BiH je ostao jak na 6,8% u drugom kvartalu, a 6,1% i 6,8% u julu i avgustu, respektivno. Domaćinstva i korporativni krediti, koji su dali gotovo jednak doprinos sa oko 90% ukupnih kredita, i dalje su glavni faktori za ovaj trend.

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.