Radunović: Problem MA nas čeka i moramo ga riješiti

1 komentar

Montenegro Airlines (MA) treba održati, za šta je potrebno pronaći odgovarajući model, kazao je juče ministar finansija Darko Radunović na sjednici skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet koji je jednoglasno prihavatio Predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu.

Poslanik SDP-a Raško Konjević jedini je imao izdvojeno mišljenje. Odbor je raspravljalo i o izvještaju Državne revizorske institucije.

Radunović je ocijenio da je zbog funkcija koje MA obavlja za turizam i razvoj Crne Gore, neophodno naći rješenje za njega.

“Ove godine uspjeli smo da ih sačuvamo, ali ne i da riješimo problem. MA je nešto što nas čeka i što moramo rješavati”, poručio je Radunović.

Poslanik SDP-a Raško Konjević istakao je da je on za plan, ali da ne vidi reakcije Vlade po tom pitanju.

“Dok Vlada smišlja plan, poreski dug MA raste”, naglasio je Konjević, dodajući da je potraživanj e tog preduzeća za tri godine poraslo sa 13 na 19 miliona eura.

Vlada je, kako je naveo ministar, pokušala da pomogne nacionalnom avio-prevozniku sa iznosom od 2,3 miliona.

MA je do sada platio jednu ili dvije rate, dok kasnije nijesu uplaćivali te iznose.

Na sjednici je razmatran i Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu sa izvještajem o reviziji tog dokumenta koju je uradila Državna revizorska institucija (DRI). Tim povodom, Konjević je predstavnike DRI pitao da li su i gdje u izvještaju registrovali pozajmice koje je eventualno budžet davao pojedincima ili firmama. Predsjednik Senata DRI Milan Dabović kazao je da sistemskim zakonom o budžetu nije dozvoljeno da se fiskalni sistem bavi monetarnim aktivnostima koje predviđaju transakcije finansiranja u dijelu pozajmljivanja sredstava.

“Postoje pozajmice iz budžeta koje su vezane za program Ministarstva prosvjete i koje se odnose na studentske kredite, što je stimulans za školovanje”, rekao je Dabović.

Konjević je rekao da posjeduje dva dokumenta koja ukazuju da je Vlada davala pozajmice u prošloj godini. Jedan je završni račun MA u kojem se kaže da su pozajmijena sredstva u iznosu od 2,3 miliona eura, sa obavezom da se vrate u 24 jednake mjesečne rate, dok je drugi dokument obavještenje od Tužilaštva u kojem se navodi da nije riječ o državnoj pomoći, već o o pozajmici.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Imajuci u vidu cinjenicu da je ministar na odboru priznao da je krisio zakon da bi odrzavali najskuoplju reklamu u CG-MA, nema ovdje nikakvog rjesenja ponajmanje ekonomskog

    I, kako je na ostiom odboru predsjednik DRI priznao da gleda samo ono sto mu se dostavi- to nije posao revizora, nego da gledaju sve, i sto treba i sto ne treba a kako bi utvrdili rizike

    Ali, kako zivimo trenutak gdje nigdje nema demorkatije u svijetu tekuce, ostavka ni ministra ni svih senatora DRI je u cjelosti bespredmetna, posto je u vremenu post-istine odgovornost umrla

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *