Polar Empress večeras stiže u Crnu Goru

Dolazak broda Polar Empress, koji treba da počne 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja zbog eventualne eksploatacije nafte i gasa, očekuje se oko 22 sata.

Načelnik Odjeljenja za nazdor i kontrolu pomorskog saobraćaja u Upravi pomorske sigurnosti, Žarko Lukšić, saopštio je agenciji Mina-business da brod trenutno ulazi u Jadran.

„Vrijeme dolaska je oko 22 sata na sidrište Luke Bar, nakon čega će mu Lučka kapetanija Bar dati slobodan saobraćaj da bi mogao da obavlja operacije“, kazao je Lukšić.

On je dodao da je brod u narednih nekoliko dana obavljati pripremu za radove.

„Nakon toga će 34 dana obavljati istraživanja, otprilike do 21. decembra. Ako budu vremenski uslovi pogoršani možda produže, sve zavisi od radova“, objasnio je Lukšić.

Lukšić je saopštio i da će dva broda obavljati preventivnu kontrolu na moru, dok ne počnu radovi glavnog broda, kada će biti dozvoljeno i ostalim plovilima da plove uz pristojnu udaljenost od glavnog broda.

„Kada se završi snimanje slijedi očitavanje rezultata snimanja, nakon čega će kompanija koncesionar odlučiti gdje će obavljati bušenja. To se očekuje krajem naredne godine ili početkom 2020“, zaključi oje Lukšić.

Istraživanja su planirana na oko 1,2 hiljade kilometara kvadratnih površine morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum koji čine firme Eni i Novatek.

(AntenaM)

Check Also

CKB prva u Crnoj Gori lansira Apple Pay

Crnogorska komercijalna banka (CKB) od danas svojim klijentima, korisnicima CKB platnih kartica donosi uslugu Apple …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *