Ni milijarde kredita ne pomažu: S&P snizio rejting Argentine zbog inflacije i javnog duga

Dodajte komentar

Međunarodna agencija za rejtinge Standard & Poor's u utorak je objavila da je snizila rejting Argentine za jedan stepen zbog pogoršanog stanja u pogledu ekonomskog rasta, inflacije i javnog duga.

Argentinski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti snižen je s ‘B+’ na ‘B’, pokazuje izvještaj agencije, nakon analize provedene u avgustu.

“Pogoršanje je zabilježeno u krivoj rasta argentinske ekonomije, dinamici kretanja tamošnje inflacije te profilu državnog duga nakon smetnji u sprovođenju izazovnog programa ekonomskog prilagođavanja”, objavio je S&P u saopštenju.

“Prognoza dugoročnog rejtinga je stabilna na temelju očekivanja da će vlada sprovesti fiskalne, monetarne i druge mjere radi stabilizacije ekonomije u idućih 18 mjeseci”, dodaju u S&P-u.

Poručuju takođe da bi program štednje trebao postupno zaustaviti “pogoršanje finansijskog profila i tereta duga, preokrenuti dinamiku inflacije i vratiti povjerenje ulagača”.

Iz  S&P upozoravaju takođe da bi mogli sniziti rejting u idućih 12 mjeseci “ako povjerenje ulagača dodatno naruše neočekivana negativna politička zbivanja ili neujednačeno sprovođenje vladinog programa štednje u ekonomiji”. Dodatne pritiske moglo bi stvoriti i najmanje odstupanje od obveza koje je vlada preuzela, poručuju iz S&P-a.

Međunarodni monetarni fond (MMF) prošlog je mjeseca odobrio 56 milijardi dolara vrijedan paket zajmova Argentini, šest milijardi više nego što je prvobitno dogovoreno, kako bi pomogao vladi da sprovede program stroge štednje radi stabilizacije ekonomije, podsjeća AFP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *