Bayer povećao prihode i dobit

Dodajte komentar

Njemački hemijski i farmaceutski div Bayer izvijestio je u utorak o znatno većim prihodima i operativnoj dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući prodaji dijela imovine kojom su ishodili regulatornu dozvolu za kupovinu američkog proizvođača sjemena i pesticida Monsanto.

U tromjesečju između jula i septembra prihodi njemačkog diva poskočili su 23,4 posto, na 9,9 milijardi eura. U tom je razdoblju Bayer konkurentu BASF-u prodao dio poslovanja sa sjemenom i pesticidima, vrijedan 7,6 milijardi eura, što je bio uslov regulatora za nastavak razgovora o kupovini Monsanta. Time se njegova operativna dobit uključujući i posebne stavke više nego utrostručila, poskočivši na 4,4 milijarde eura.

Ako se izuzmu posebne stavke, operativna dobit grupe zadržala se na nivou prošle godine i iznosila je 2,2 milijarde eura.

Neto dobit pala je 25,6 posto, na 2,9 milijardi eura. Rezultat odražava poređenje s pozitivnim jednokratnim učinkom u trećem tromjesečju 2017. godine, kada je Bayer prodao dijelove bivše podružnice Covestro, poslovanja za specijalizovane hemikalije, kako bi finansirao preuzimanje Monsanta za 63 milijarde dolara.

U procjenama za cijelu 2018. godinu u Bayeru navode da očekuju prihode “iznad 39 milijardi eura”, nakon što su već povisili njihovu procjenu kako bi obuhvatili prošireno poslovanje s agrohemikalijama s obzirom na akviziciju Monsanta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *