Spor oko ručnog prtljaga Wizz Air-a završio na sudu

Dodajte komentar

Dvije sedmice nakon što je italijansko animonopolsko tijelo spriječilo niskobudžetne aviokompanije Ryanair i Wizz Air da uvedu nove naknade za prtljag početkom novembra, mađarski avioprevoznik je odlučio da reaguje.

Wizz Air je najavio da će tražiti pomoć suda protiv odluke italijanskih organa zaduženih za konkurenciju.

Ručni prtljag je “sastavni dio” avijacije, saopštila je italijanska antimopolska agencija 31. oktobra. U slučaju da putnik dodatno plati za to, to nije samo iskrivljavanje stvarne cijene leta, nego i dovođenje potrošača u zabludu.

Zabrana novog modela cijene primjenjuje se samo u Italiji. U evropskim standardnim putovanjima putnicima se dozvoljava samo da unesu mali prtljag u avion.

Dva komada prtljaga uključujući i mali kofer mogu se unijeti u kabinu uz dodatni trošak. Dok Ryanair naplaćuje dodatnih 6 eura za ovaj prioritetni ukrcaj, mađarski Wizz naplaćuje između 5 i 15 eura.

U suštini, ne postoje međunarodna pravila o veličini i težini ručnog prtljaga, već samo preporuke udruženja avioprevoznika IATA. Još uvijek je besplatna torba kod Wizz Aira i Ryanaira u dimenzijama 40x20x25 cm znatno ispod IATA specifikacija (56x45x25cm). Bundesverband der Deutschen Luftverkehrswirtschaft (BDL) generalno preporučuje putnicima da proučavaju uslove prtljaga prilikom rezervisanja karata kod avio kompanija prije putovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *