Simović: Spriječićemo dalju devastaciju rječnih korita

Dodajte komentar

Vlada je sa nadležnim organima preduzela brojne mjere sistemske kontrole rječnih tokova i sprječavanja dalje devastacije rječnih korita usljed prirodnog meandriranja kao i nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka. Tako će biti i ubuduće posebno na Morači, poručio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Na Twitter nalogu i Youtube kanalu Valde objavljeni si smnimci na kojima, kako se navodi, se vidi kako izgleda donji tok Morače i Bojane nakon preduzetih regulacionih radova.

Saopšteno je da su regulacioni radovi sprovedeni i na rijekama Grnčaru, Limu, Tari.

“Uz izvještaje stručne Komisije, u saradnji sa lokalnim samoupravama, uz kontrolu inspektora i imenovanog stručnog nadzora, sprovedene su regulacione mjere i kontrola izvađenog viška materijala, dok su nelegalne aktivnosti sankcionisane. Interventne mjere sprovedene su ciljano na mjestima na kojima je postojala mogućnost ugrožavanja ljudi i imovine”, rekao je Simović.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja je, govoreći o regulaciji donjeg dijela toka rijeke Morače rekao da je, zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka, među ostalim, izdato 15 prekršajnih naloga na licu mjesta, podnijeto sedam zahtjeva nadležnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka kao i da je podnijeto osam krivičnih prijava.

Posebno je istakao aktivnosti građana koji su pomogli državnim organima u suzbijanju nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

“U cilju suzbijanja neplanske i nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska, devastacije prostora, zaštite životne sredine, kao i poboljšanja stanja rječnih tokova, u proteklom periodu su obavljene brojne kontrole. Od strane Odsjeka za inspekciju za vode, u dosadašnjem periodu trajanja Moratorijuma, ukupno su izvršene 353 inspekcijske kontrole. Treba istaći da su i građani odgovorno učestvovali u suzbijanju nelegalne eksploatacije, te je na kontakt telefon i e-mail adresu, otvorenu ovdje, u Upravi za vode, a sve u cilju efikasne komunikacije i uključivanja javnosti, zainteresovanih organizacija i pojedinaca, pristigla 31 prijava”, rekao je Simović.

Govoreći o stanju na donjem toku Morače dodao je da su registrovani i nelegalni radovi u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, sa kojeg se vodom snadbijeva Regionalni vodovod Crnogorsko primorje i najavio da će u saradnji sa Glavnim gradom, inspekcijom, Upravom policije i tužilaštvom biti preduzete konkretne mjere na suzbijanju ovog nekontrolisanog procesa.

Simović je kazao i da planiranom dinamikom teku radovi na regulaciji desnog rukavca rijeke Bojane, kako se ne bi ponovila situacija od prošle godine kada je tri puta bio zaustavljen tok rijeke Bojane kroz desni rukavac.

“Cilj je da se obezbijedi protočnost od 20 odsto koliko je predviđena Projektom, a u skladu i sa međudržavnim ugovorom sa Albanijom gdje je dozvoljena protočnost desnog rukavca do 25 odsto ukupnog toka Bojane”, kazao je Simović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *