“Pravo je vrijeme je za kupovinu dionica u rastućim ekonomijama”

Dodajte komentar

Dionice u rastućim ekonomijama trenutno izgledaju “vrlo jeftino”, izjavio je u ponedjeljak za CNBC ulagački guru Mark Mobius.

“Vrijeme je za ulazak”, istaknuo je suosnivač Mobius Capital Partnersa, inače jedan od svjetskih autoriteta za ulaganja u zemljama u razvoju. Mobius svoje razmišljanje temelji na trenutnom stanju na berzama rastućih tržišta koja još osjećaju posljedice višemjesečne rasprodaje.

Strahovanje da će se finansijski problemi Turske i Argentine uslijed odliva kapitala u Ameriku preliti na ostale rastuće države rezultiralo je ovogodišnjim minusom MSCI Emerging Markets indeksa od 16 posto. Radi se o indeksu koji prati dionice srednjih i velikih kompanija u 24 države svijeta. Dodatnu zabrinutost među investitorima “dolili” su jačanje dolara i porast cijena nafte, s čime se teško nose države s visokim spoljnim dugom te one koje uvoze značajne količine energenata.

Dobar dio stručnjaka – među kojima je bio i Mobius – predviđali su da će cijena barela nafte do kraja godine dostići 100 dolara.

Mobius sada smatra da je ta cijena barela dohvatljiva u dužem roku. No, dobra je vijest, pojašnjava Mobius, što će se do tada valute rastućih država dovoljno oporaviti prema dolaru da se ne naruši njihovo finansijsko stanje.

Taj ulagač tvrdi da za sada južnoameričko tržište, a posebno brazilsko s 12 posto ovogodišnjeg rasta, predvodi oporavak. Dodaje da oporavak azijskih berzi zaostaje, ali u toj regiji i dalje ima dobrih prilika. Posebno mu se sviđa Indija – čije stope rasta nadmašuju Kinu – ali i jugoistočna Azija.

“Opet počinjemo da pratimo Indoneziju, Tajland je u prilično dobrom stanju, a Malezija je takođe područje koje će biti vrlo zanimljivo”, ističe Mobius.

Gledano prema pojedinačnim sektorima, Mobius preferira kompanije u tradicionalnim industrijama koje korištenjem tehnologije povećavaju produktivnost.

Zanimljive su i kompanije sa snažnom bilansom, malo zadužene te one koje gotovinske rezerve koriste za investicije u širenje poslovanja te isplatu dividende dioničarima.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *