Norveška uvodi robote umjesto poštara

Norveška nacionalna pošta Posten-Norge uskoro će koristiti poštare robote, odnosno robotizovanu dostavnu službu, kako bi korisnicima priuštila što bolju uslugu dostave pošiljaka.

Norveška pošta je sklopila ugovor sa startup kompanijom Buddy Mobility koja ima sjedišta u Oslu i San Francisku. Plan im je da u prvoj fazi na ulice puste robotizovana vozila samo po gradu Kongsbergu, a kasnije i po ostalim norveškim gradovima, piše index.hr.

Robot poštar funkcionisaće tako što će stići ispred kuća korisnika i obavijestiti ih o prispijeću pošiljke. Poruku će građani Kongsberga primiti putem aplikacije na pametnom telefonu. U poruci će se nalaziti i kod za otkljucavanje sandučića u vozilu.

Robotizovano vozilo kretaće se ulicom brzinom od šest kilometara na sat, i tim tempom će moći da dostavi pošiljke na sto adresa dnevno. Nakon što dostavi sve pakete, vozilo će se vratiti u poštu, napuniti svoje baterije i čekati nove pošiljke za dostavu.

Portparol norveške pošte John Ekof kazao je da norveška pošta danas ima čak 20.000 manje zaposlenih nego što je imala sredinom devedesetih godina prošlog vijeka.

Ekof kaže i da roboti nisu ključni razlog zašto je Norveška pošta smanjila broj zaposlenih, ali i da sva rješenja koja sprovode dolaze u dogovoru sa sindikatom radnika, kao i u proteklih dvadeset godina.

Ekonomski online

Check Also

Tviter zabranjuje reklamiranje medija koje kontrolišu države

Kompanija Twitter saopštila je da će na svojoj društvenoj mreži proširiti zabranu reklamiranja medija koje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *