Naslovne strane dnevnih novina za 13. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Cijena niža četiri puta

Ni nakon tri godine od otvaranja stečaja u Jadranskom brodogradilištu Bijela, imovina ovog preduzećajoš nije rasprodata. Stečajni upravnik Žarko Ostojić raspisao je deseti javni poziv za prodaju poslovnih prostora, kancelarijskog namještaja, zemljišta i stana ukupne vrijednosti 4,5 miliona eura.

Profit 7,4 miliona

HG Budvanska rivijera zabilježila je na kraju trećeg kvartala profit od 7,4 milion eura, 11,9 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Poslovni prihodi preduzeća porasli su 4,1 odsto na 20,1 milion eura, a rashodi su veći 7,4 odsto i iznose 13,9 miliona.

Procjenitelji na popravnom

Poslanici su juče usvojili izmjene zakona kojima je zatezna kamata povećana sa sedam na osam odsto, kao i izmjene zakona o eksproprijaciji. Usvojena je i odluka o ugovoru za zakup na 90 godina zemljišta za izgradnju baznog naselja planinskog centra Kolašin1600. Poslanici se nijesu izjašnjavali o prijedlogu izmjena zakona o računovodstvu, kojima je definisano produženje roka usklađivanja za ovlašćene procjenjivače, jer ga je Vlada povukla iz procedure uz objašnjenje da žele da ga poboljšaju.

Dnevne novine

Svaki euro koji bude uložen u mrežu mora biti opravdan

Broj prekida i njihovo trajanje značajno će se smanjiti nakon što Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) uloži u mrežu planiranih 50 miliona eura, kazala je juče ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je, nakon sastanka sa mendžmentom CEDIS-a, odgovarajaći na pitanja novinara, kazala da kvalitet u snabdijevanju strujom može biti znatno bolji.

Po hitnom postupku uz pravičnu naknadu

Poslanici Skupštine usvojili su juče izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji kojima je predviđeno da država može po hitnom postupku oduzeti privatnu imovinu i ući u njen posjed uz isplatu naknade koja ne može biti manja od tržišne vrijednosti. Predložene izmjene Zakona Skupštini su predložili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić, Marta Šćepanović, Željko Aprcović, Nikola Rakočević i Jovanka Laličić.

Gorivo jeftinije četiri centa

Cijene goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftnije tri do četiri centa, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Prema zvaničnim podacima, litar eurodizela je jeftiniji četiri centa i košta 1,31 euro. Po četiri centa su pojeftinili i eurosuper 95 i 98, pa će naredne dvije nedelje koštati 1,33, odnosno 1,37 eura.

Dan

Ćoću 270 hiljada kvadrata na 90 godina

Poslanici vladajuće koalicije podržali su juče u Skupštini predlog ugovora o zakupu zemljišta za izgradnju baznog naselja planinskog centra “Kolašin 1600 između države i konzorcijuma koji čine firme Ski-centar Kolaptin 1600 i albanski Gener 2. Iza firme Ski-centar Kolašin 1600 stoji Zoran Ćoćo Bećirović, dok je vlasnik firme Gener 2 Baškim Ulaj.

Stop bušenju Jadrana

Četvorednevni protestni marš dug 145 kilometara “SOS za Jadran, kojim se želi izraziti protivljenje istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju, a koji je krenuo iz Ulcinja u petak, te prošao kroz Bar, Petrovac, Budvu, Tivat i Kotor, juče je završen u Herceg Novom. Cilj maršaje alarmiranje javnosti o visokim rizicima i posledicama za ribarstvo, turizam, životnu sredinu zbog najavljenog istraživanja nafte i gasa od strane italijansko-ruskog konzorcijuma Eni-Novatek i grčkog Enerdžin Oil & Gas.

Vlada postala gospodar privatne imovine

Poslanici Skupštine usvojili su izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji kojima je predviđeno da država može po hitnom postupku oduzeti privatnu imovinu i ući u njen posjed uz isplatu naknade za koju Vladina komisija odredi da je pravična. Za izmjene i dopune zakona glasala su 42 poslanika vladajuće koalicije, dok je 13 bilo protiv. Manjine, koje su godinama unazad bile protiv predloga Vlade o izmjenama Zakona o eksproprijaciji, juče su glasale za predlog koji je predala grupa poslanika DPS-a.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *