Kineski div UnionPay stiže na hrvatsko tržište

Vlasnici kartica American Express moći će ih koristiti do kraja 2019. godine, a kome će se kasnije prikloniti zavisiće od toga šta će im kartičarske kuće ponuditi.

Što po tom pitanju namjerava da učini PBZ u čijem je vlasništvu PBZ Card, licencni partner American Expressa? Početkom ove godine u banci su najavili aktivnosti koje će korisnicima platnih kartica te kuće omogućiti “dalje nesmetano korištenje svih usluga i uz njih vezanih pogodnosti” te da će ih o njima pravovremeno obavijestiti. Nezvanično se može saznati da će PBZ, kao alternative Amexu, klijentima ponuditi kartice UnionPay koje su u vlasništvu najvećeg svjetskog izdavača kartica, China UnionPaya, a s kojim sarađuje još od 2015. godine, objavio je Jutarnji list.

Ta kineska kartičarska kuća ima oko pet milijardi kartica sa svojim logom, a po iznosu transakcija još je 2015. godine pretekla do tada vodeću Visu. U toku su velike pripreme za osvajanje evropskog tržišta, a prema pisanju Financial Timesa, prvi licencni ugovori u evropskim zemljama postat će aktivni krajem ove godine. U PBZ Cardu podsjećaju da su u toku aktivnosti kojima je cilj da korisnicima i nakon 31. prosinca iduće godine pruže “kvalitetne i konkurentne kartične usluge i pogodnosti”. Stoga saradnju s UnionPayom, kažu, “ne možemo potvrditi niti detaljnije komentarisati”. No naglašavaju da je baza korisnika American Express kartica vrlo stabilna te da ne osjećaju aktivnosti konkurencije.

 

Check Also

Gubitak Lufthanze za 9 mjeseci 4,2 milijarde eura

I pored oživljavanja avio-saobraćaja u julu i avgustu i obilnih rezanja troškova, njemačka avio-kompanija Lufthanza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *