Kineski div UnionPay stiže na hrvatsko tržište

Vlasnici kartica American Express moći će ih koristiti do kraja 2019. godine, a kome će se kasnije prikloniti zavisiće od toga šta će im kartičarske kuće ponuditi.

Što po tom pitanju namjerava da učini PBZ u čijem je vlasništvu PBZ Card, licencni partner American Expressa? Početkom ove godine u banci su najavili aktivnosti koje će korisnicima platnih kartica te kuće omogućiti “dalje nesmetano korištenje svih usluga i uz njih vezanih pogodnosti” te da će ih o njima pravovremeno obavijestiti. Nezvanično se može saznati da će PBZ, kao alternative Amexu, klijentima ponuditi kartice UnionPay koje su u vlasništvu najvećeg svjetskog izdavača kartica, China UnionPaya, a s kojim sarađuje još od 2015. godine, objavio je Jutarnji list.

Ta kineska kartičarska kuća ima oko pet milijardi kartica sa svojim logom, a po iznosu transakcija još je 2015. godine pretekla do tada vodeću Visu. U toku su velike pripreme za osvajanje evropskog tržišta, a prema pisanju Financial Timesa, prvi licencni ugovori u evropskim zemljama postat će aktivni krajem ove godine. U PBZ Cardu podsjećaju da su u toku aktivnosti kojima je cilj da korisnicima i nakon 31. prosinca iduće godine pruže “kvalitetne i konkurentne kartične usluge i pogodnosti”. Stoga saradnju s UnionPayom, kažu, “ne možemo potvrditi niti detaljnije komentarisati”. No naglašavaju da je baza korisnika American Express kartica vrlo stabilna te da ne osjećaju aktivnosti konkurencije.

 

Check Also

Bankrotirao Bransonov “Virgin Atlantic”

Aviokompanija Virgin Atlantic podnijela je zahtjev za bankrot u Sjedinjenim Državama jer se globalna avio-industrija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *