Izraelci najavili prvi električni komercijalni avion, prima 9 putnika i prelazi 1000 km

Dodajte komentar

Izraelska kompanija Evation Aircraft planira do 2020. godine na tržište da lansira prvi električni komercijalni avion, piše Bloomberg. Taj podvig neće biti jeftin, a Izraelcima će za realizaciju trebati čak 200 miliona dolara.

Evation bi svoje avione prodavao za tri miliona dolara, a već imaju dogovor s potencijalnim avio operaterima. U ovoj su fazi dizajnirali nekoliko električnih modela, a izgradili tek jedan prototip.

Riječ je o električnoj letjelici imena Alice koju su predstavili na ovogodišnjem Paris Air Showu u junu. Alice prima devetoro putnika i jednim punjenjem baterija prelazi malo više od hiljadu kilometara. Čak 65 posto mase aviona čine litijum-ionske baterije. Najveća brzina koju postiže jest do 440 kilometara na sat, a to je upola manje od klasičnog aviona. Udaljenost od 150 kilometara Alice bi tako prešla za 20-ak minuta.

Prema pisanju Bloomberga, tržište električnih aviona poraslo je za 30 posto u odnosu na lani, a trenutno postoji stotinu različitih projekata širom svijeta koji rade na razvoju električne letjelice. Recimo, Zunum Aero, kompanija iza koje stoje Boeing i JetBlue Airways cilja do 2022. godine razviti hibridni putnički model aviona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *