Hrvatska: Novac iz penzijskih fondova u start-ape

Dodajte komentar

U Hrvatskoj se priprema paket zakona kojim će se izvršiti reforma penzijskog sistema, a koja predviđa mogućnost ulaganja penzijskih fondova u start-ape.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, hrvatski obavezni penzijski fondovi, u čijem je portfelju imovina vrijedna više od 94 milijarde kuna, moći će ulagati do 0,2 odsto vrijednosti imovine rizika A  i do 0,1 odsto imovine iz B fondova (srednji rizik).

To će omogućiti više od 100 miliona kuna ulaganja u hrvatske start-ape, što je iznos koji je dosad bio nezamisliv uzme li se u obzir da se u hrvatske start-ape u prosjeku ulaže oko milion kuna.

Ilustracije radi, jedan od najpoznatijih hravtskih start-apa, matematička edukativna aplikacija Photomath od Microblinka, nedavno je objavio da je dobio šest miliona dolara svežih ulaganja iz američkog venture capital fonda Goodwater Capital i Learn Capital.

Photomath je, prema dostupnim podacima, u 2016. bio prvi hrvatski start-ap po iznosu ulaganja i tada je prikupio 3 miliona eura kapitala, a Agrivi, koji je takođe u top pet, prikupio je milion eura. Kada se pogledaju ulagači, u najvećem procentu, čak 42 odsto novca ulažu akceleratori, 38 odsto ulažu država i poslovni anđeli, a sa samo 19 odsto učestvuju fondovi rizičnog kapitala.

Ovaj potez ministra finasija Marka Pavića, ocjenjuje list, i za evropske je prilike revolucionaran, ali i rizičan. Naime, velikoj većini evropskih penzijskih fondova nije dopušteno ulaganje u start-ape zbog činjenice da je riječ o velikom riziku (samo oko 10 odsto start-apa uspije), a jedna od rijetkih zemalja koja dopušta tako nešto je Velika Britanija, u manjoj mjeri Njemačka i Švedska. A još veća ulaganja penzijskih fondova u britanske start-ape omogućena su novom industrijskom strategijom koja je donijeta krajem prošle godine kao odgovor na strah od povlačenja stranih investitora iz Londona nakon Brexita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *