Gorivo u regionu pojeftinilo, očekuje se dalji pad

Dodajte komentar

Cijene goriva u regionu, i u Crnoj Gori, posljednjih nekoliko dana su snižene a sve prognoze govore da će cijene derivata na benzinskim stanicama padati u narednim danima i nedeljama.

U Crnoj Gori su od ponoći eurousper i eurodizel jeftiniji četiri centa. Litar eurosupera BMB 98 košta 1,37 eura, BMB 95 1,33 eura, a eurodizela 1,31 euro. I litar lož ulja jeftiniji je tri centa i košta 1,28 eura.

Na benziskim stanicama u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji sve vrste goriva su jeftinije. Oko 200 benzinskih pumpi u Federaciji Bosne i Hercegovine spustilo je cijene benzina i dizela za 5 konvertibilnih feninga.

Na hrvatskim pumpama došlo je do promjene cijena goriva. Benzin je i dalje jeftiniji od dizela i pao je ispod deset kuna.

Kako su najavili iz Ministarstva finansija Crne Gore naredni obračun će se obaviti 26. novembra 2018. godine, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 27. novembra 2018. godine. Prognoze stručnjaka govore da bi, makar u regionu, trebalo očekivati niže cijene goriva.

Ministar energentike u Vladi Srbije Aleksandar Antić i ocijenio da naftne kompanije moraju brže i efikasnije da koriguju cijene kada ona padaju na svjetskom tržištu.

“U narednim danima i nedjeljama očekujemo nastavak tog trenda i zasigurno još nekoliko dinara nižu cijenu goriva”, rekao je Antić.

On je naglasio da očekuje da naftne kompanije brže reaguju kada je cijena sirove nafte u padu.

“Sve prognoze idu u pravcu da će se nastaviti trend pada cijena derivata na benzinskim stanicama. Naftne kompanjie zbog pada cijene sirove nafte moraju da snize cijenu na benzinskim stanicama efikasnije i brže”, rekao je Antić.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *