Cineplexx najavljuje veliku ekspanziju na Balkanu

Dodajte komentar

Austrijski kinematografski operater Cineplexx najavljuje veliku ekspanziju na Balkanu.  Bečka kompanija želi da uloži 21 milion eura u nove cinema centre u više zemalja regije, a najveći fokus je na Rumuniji.

Do 2021. godine Cineplexx namjerava da otvori  osam lokacija u Rumuniji. Prva dva cinema centra biće otvorena u prvom kvartalu 2019. u glavnom gradu Bukureštu i na sjeverozapadu zemlje u gradu Satu Mare. Još dva kino centra bit će otvorena do kraja 2019. godine u ovoj zemlji, a Cineplexx je već potpisao dugoročne ugovore s renomiranim trgovačkim centrima u različitim rumunksim gradovima.

“Mi vidimo na kino tržištu Rumunije veliki razvojni potencijal i odlučili smo razvijati premium kino lokacije u novim šoping centrima na osnovu jasne ‘second-mover” strategije”, kazao je Christof Papousek, managing partner Cineplexx grupe.

Sredinom novembra Cineplexx će otvoriti cinema centar u Novom Sadu u tržnom centru “Promenada”, dok će otvaranje drugog Cineplexxa u albanskoj prijestolnici Tirani uslijediti sredinom decembra.

U Solunu će bečki kinematografski operater otvoriti svoju prvu lokaciju u Grčkoj gdje će koristiti premium IMAX velikog formata.

Bečka porodična kompanija je najveći kino operater u regiji jugoistočne Evrope sa 22 lokacije u Austriji i deset zemalja srednje i istočne Evrope.

Kompanija trenutno posluje sa 44 multiplex kina i šest tradicionalnih kina s ukupno više od 300 sala. Cineplexx trenutno zapošljava 1.500 ljudi, a u 2017. godine ostvaren je promet od oko 140 milijuna eura.

Cineplexx posluje i u Podgorici sa nekoliko bioskopskih sala u tržnom centru Delta City.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *