Zatezna kamata se povećava sa sedam na osam odsto

Skupština je danas usvojila izmjene Zakona o visini stope zatezne kamate, kojim se ona povećava za jedan procenat, odnosno sa sedam na osam odsto.

Iz Ministarstva finansija je ranije objašnjeno da je Zakonom, koji je usvojen krajem 2009. godine, predviđeno da se stopa zatezne kamate utvrđuje polugodišnje, a obračunava godišnje.

Zakonske odredbe o visini stope zatezne kamate bile su propisane u skladu sa evropskom direktivom 2000/35 o spriječavanju kašnjenja u plaćanju trgovinskih transakcija, koja je bila na snazi 2009. godine, kada je i donesen zakon.

Iz Ministarstva je objašnjeno da je ta direktiva zamijenjena novom, o borbi protiv kašnjenja u plaćanju u komercijalnim transakcijama, zbog čega je bilo neophodno sa se zakonski tekst uskladi s njom.

Poslanici se danas nijesu izjašnjavali o Predlog izmjena zakona o računovodstvu, kojima je definisano produženje roka usklađivanja za ovlašćene procjenjivače, jer ga je Vlada povukla iz procedure.

Skupština je usvojila Izvještaj o rezultatima tendera za davanje u dugoročni zakup zemljišta za izgradnju baznog naselja planinskog centra Kolašin1600, kao i odluku i ugovor o davanju u dugoročni zakup zemljišta za izgradnju baznog naselja.

Usvojeni su i izvještaji o radu Agencije za zaštitu konkurencije u prošloj godini, Fonda za zaštitu depozita, Komisije za tržište kapitala, Centralne banke, Savjeta za finansijsku stabilnost i Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, kao i o stanju energetskog sektora u Crnoj Gori, na tržištu kapitala i tržištu osiguranja.

Check Also

Dionice Tesle u samo mjesec dana porasle za 40 posto

Dionice proizvođača najpoznatijeg električnog automobila na tržištu, Tesle Elona Muska, u posljednjih mjesec dana porasle su …

One comment

  1. kakva efikasnost, taman kao i prije svake krize

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *