Regionalni vodovod planira izvoz vode, fabriku za flaširanje i turističko naselje

Dodajte komentar

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje (RVCP) će proširiti poslovanje u narednih desetak godina kroz više atraktivnih projekata poput izvoza vode, fabrike za flaširanje vode i turističkog naselja.

U izvještajima o realizaciji godišnjeg plana rada i finansijskim rezultatima za 2017, koje je Vlada usvojila kao jedinstven dokument, navode se ambiciozni detalji Plana rada do 2030. godine za ovu kompaniju, na čijem je čelu Goran Jevrić.

“Od puštanja u rad RVCP od jula 2010, pokazalo se da još nijesu realizovani svi preduslovi za održivo funkcionisanje vodovodnog sektora na ovom području. Činjenica da postoji niz naselja u koj ima nije izgrađena vodovodna mreža, već se snabdijevaju putem cistijerni, dovoljno govori u prilog da postoji značajan broj izazova koje je potrebno savladati u cilju postizanja neophodnog nivoa usluge isporuke vode za ljudsku upotrebu”, precizira se ovim dokumentom.

Tako se najveći dio izazova odnosi na obezbjeđenje dugoročnog održivog funkcionisanja lokalnih vodovodnih preduzeća, kao što je to već slučaj sa regionalnim vodovodnim sistemom “kroz kontinualno visok stepen kvaliteta usluge i provjeren kvalitet vode koja se isporučuje potrošačima”. Ključni dio aktivnosti u narednom periodu odnosiće se na reformu kompletnog sektora vodosnabdijevanja primorja i na nacionalnom nivou.

“Kako iz nacrta Plana reforme sektora vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja proizilazi je da je sektor vodosnabdijevanja praktično neodrživ i da je njegova temeljna reforma od suštinskog značaja, izuzetno je važno da i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetska banka (SB) budu najdirektnije involvirane u implementaciju, jer je politika ovih institucija da prate održivost projekata koje su finansirali, a osim toga posjeduju i potrebna sredstva i kompleksne ekspertize”, istakli su iz RVCP.

Sada je izvjesno da će za region Crnogorskog primorja biti formirano jedinstveno preduzeće odgovorno za vodosnabdijevanja i odvođenje otpadnih voda. Za rezultat se očekuju “značajna optimizacija poslovanja, podizanje kvaliteta usluga i poboljšanje finansijskih parametara’

Kao prateće aktivnosti najavljeno je unapređenje vodosnabdijevanja kroz rekonstrukcije, dogradnje i proširenja sistema u  Herceg Novom.Tivtu, Kotoru, Baru i Ulcinj u, te djelova ulcinjske, barske, budvanske i kotorske opštine, kao i smanjenje gubitaka u lokalnim vodovodima.

Među novim mogućim izvorima prihoda za RVCP biće izvoz vode brodovima. Jedna varijanta podrazumijeva izvoz tankerima kapaciteta do 300.000 kubika preko platforme na lokaciji rt Krčevac u Sutomoru, a druga tankerima do 80.000 kubika i to preko Luke Bar.

Prošle godine najavljena mogućnost flaširanja vode sada čeka donošenje više planskih i strateških dokumenata, počevši od finalne verzije studije izvodljivosti. Prema nacrtu, lokacija fabrike trebalo bi da bude blizu izvorišta Bolje sestre i van neposredne zone sanitarne zaštite, ali svakako u okviru Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

“U slučaju da Studija izvodljivosti pokaže isplativost izgradnje fabrike za vodu, a nakon usvajanja PPPN Skadarsko jezero, pristupiće se dobijanju urbanističkotehničkih uslova, izradi potrebne tehničke dokumentacije i pribavljanju svih potrebnih saglasnosti koje prethode dobijanju građevinske dozvole”, navodi se u izvještaju.

Osim vode, fabrika bi trebalo da proizvodi druga pića, poput hladnih čajeva i raznih energetskih napitaka.

(Opširnije u Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *