Pametni grad temeljen na blockchainu niče u američkoj pustinji

Iako je ludnica za kriptovalutama iza nas te se čini kako se tržište smirilo. No, oni koji su tokom ludnice zaradili milione (a neki i milijarde) sad razmišljaju gdje će s novcem. Jedan takav kripto milioner došao je na ideju stvaranja pametnog grada temeljenog na blockchain tehnologiji usred američke pustinje.

Jeffrey Berns tako planira da pretvori 27 hiljada hektara na sjeveru savezne države Nevade u grad budućnosti. Navodno je samo za zemljište platio 170 miliona dolara, a koliko će još uložiti u razvoj pametnog grada nije poznato.

Za sad se to područje naziva “Innovation Park”, a Berns je tamo smjestio sjedište svoje kompanije Blockchains, koja se bavi ulaganjima u blockchain tehnologiju. Berns nije nasumice odabrao to područje. U blizini su neki od velikih tehnoloških divova poput Applea, Googlea i Tesle.

Govoreći o svojoj viziji Berns je rekao kako će grad biti “novi oblik poslovne i rezidencijalne zajednice”. Grad bi, zapravo, trebao biti testni poligon za razvoj blockchain tehnologije za korištenje u urbanom okruženju.

Innovation Park će biti pametni grad s decentralizovanom blockhain infrastrukturom koja će biti u pozadini svih interakcija. Glavna prednost ovakvog modela grada je veća kontrola nad ličnim podacima. Na primjer, stanovnici će moći da posluju, glasaju i čuvaju podatke u blockchainu, bez uključivanja posredničkih kompanja ili vlade. Učinkovitost, održivost, transparentnost i sigurnost neće biti kompromitovane već garantovane, poručuju iz Bernsove kompanije.

Blockchain tehnologija neće biti jedina napredna tehnologija u ovom “gradu budućnosti”. U planu je ugradnja i vještačke inteligencije, 3D štampanja i nanotehnologije, a gradom bi se kretala autonomna električna vozila. Sve bi koristilo električnu energiju koja bi se proizvodila iz obnovljivih izvora poput Sunca i vjetra, a stanovnici bi reciklirali i vodu.

Zvuči odlično, no Innovation Park nije jedini pametni grad koji bi se trebao graditi u SAD-u. Suosnivač Microsofta, milijarder Bill Gates takođe planira graditi svoju verziju pametnog grada u pustinji u Arizoni, a već je poznata namjera Googlea da od Toronta napravi pametni grad.

Check Also

Planirano zapošljavanje 327 državnih službenika

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Ažurirani kadrovski plan organa državne uprave i službi Vlade …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *