Kineski trgovački gigant Alibaba za 85 sekundi zaradio milijardu dolara

Dodajte komentar

Kineski trgovački gigant Alibaba postavio je novi rekord na Dan samaca jer je kompanija za 85 sekundi prodala proizvode u vrijednosti od jedne milijarde.

Kompanija je obavijestila javnost da joj je prodaja porasla za milijardu dolara u samo minut i 25 sekundi, javlja CNN.

Tokom Dana samaca proda se više robe nego tokom Crnog petka i Cyber ponedjeljka zajedno. Ovaj rast došao je u veoma značajnom momentu kada je Alibaba pod pritiskom usporavanja kineske ekonomije, novih rivala u industriji e-trgovine, ali i trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Inače, trgovački gigant Alibaba ranije ovog mjeseca smanjio je prognozu godišnjih prihoda za čak šest posto, prenosi Klix.ba.

Dan samaca obilježava se u Kini od 1990-ih godina, kada su studenti izabrali ovaj dan kao pandan Danu zaljubljenih, kako bi ljudi koji nisu u vezi mogli da kupuju za sebe. Kompanija Alibaba, koja je podržala inicijativu, pretvorila ju je u praznik za ljubitelje kupovine.

U ovom danu učestvuju i druge kineske platforme za e-trgovinu kao što su JD.com i mnoge druge, a od ove godine Alibabina podružnica Lazada u jugoistočnoj Aziji ponudiće popuste i izvan Kine tj. u Singapuru, Maleziji, Indoneziji, Tajlandu i Vijetnamu.

Međutim, Dan samaca u Kini je daleko najljepši.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *