U Sloveniji revoltirani niskom cijenom po kojoj je prodata NLB

Dodajte komentar

Većina parlamentarnih stranaka u Sloveniji revoltirana je niskom cijenom po kojoj je prodato gotovo 60 posto dionica Nove ljubljanske banke, dok ekonomisti upozoravaju da je to odraz trenutnog stanja na tržištu.

Slovenačka država je prodala 59,1 odsto Nove ljubljanske banke (NLB) u javnoj ponudi dionica po cijeni od 51,5 eura, što je najniža cijena postavljena u rasponu cijena, a najveća tri dioničara nakon prodaje su Republika Slovenija (40,9%), Brandes Investment Partners LP (7,6%) i EBRD (6,3%).

Slovenija je od prodaje dobila nešto više od 600 miliona eura, a kroz državnu intervenciju 2013. godine u banku je upumpala 1,5 milijardi.

Niskom cijenom, kako izvještava RTV Slovenije, posebno je ogorčena opozcija. Koordinator ljevice prodaju je označio kao krađu, dok čelnik SNS-a govori o “obmani”. Iz NS-a upozoravaju da se prošle godine moglo zaraditi više, a slično misle i u SAB-u gdje u su uvjereni da je otkupna cijena mogla biti veća da je vlada Mira Cerara obavila svoj posao na vrijeme.

“Cijenu određuje tržište”, rekao je poslanik NS-a Jernej Vrtovec. “Prošle godine odlaganje prodaje, a što je bila politička odluka, dovelo je do toga da je cijena tako niska”, dodao je on. “Da smo prošle godine prodali banku, postigli bismo znatno višu cijenu. Zbog političkih igara i manevrisanja, što se politički više isplati, za Novu ljubljansku banka dobili smo mnogo manje”, rekao je on.

“To nije prodaja, to je kraj”, rekao je koordinator Ljevice Luka Mesec. Nadzorni odbor i uprava Slovenskog državnog holdinga (SDH) bi morali, po njegovim riječima, odstupiti.

Matej Šimnic, direktor upravljanja imovinom kompanije Alta Invest, rekao je za Siol.net da je u datom trenutku situacija na tržištu bila loša za prodaju.

“U takvim prodajnim procesima je teško privući investitore koji bi imali snažan interes za ulazak u nove investicije. Nažalost, ovaj scenario se ostvaruje i u slučaju NLB-a, gdje investitori nisu smatrali da dionica znači investicionu priliku za koju bi se isplatilo konkurisati cijenom većom od minimalnog nivoa raspona”, rekao je Šimnic.

Ekonomista Bogomir Kovač rekao Siol.netu je da je cijela prodaja postavljanjem cjenovnog raspona, kao i uslovima  pod pritiskom, bila takva da su kupci znali tačno da nema drugog načina nego da uzmu najnižu ponuđenu cijenu. Prema njegovim riječima, “igra sa prodajom NLB-a izgubljena je davno”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *