Intervju sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje, Petrom Smolovićem: Milionska ulaganja revitalizuju bjelopoljsku privredu (video, foto)

Dodajte komentar

1. Počinje proizvodnja bjelopoljske mineralne vode Rada. Stara fabrika je u novom ruhu, i biće jedna od najmodernijh u našoj državi. Šta to zapravo znači za grad?

Ova investicija ima znacaj ne samo za Bijelo Polje nego za cijelu Crnu Goru. Poslije duže pauze otvara se potpuno nova fabrika kapaciteta 15.000 litara na sat sa 2 proizvodne linije za pet i staklenu ambalažu, ukupnog kapaciteta 100 milion litara, vrijednost investicije je 4 miliona eura.

Ovim kapacietom zadovoljiće se kompletne potrebe Crne Gore za mineralnom vodom, da podsjetim trenutni uvoz mineralnih voda u CG je oko 40 mil litara godisnje, ili u eurima izmedju 7 i 8 miliona eura zavisno od godine, sto znači da ce se dio kapacieta i izvoziti u drzave okruzenja.

Ono što nam je posebno drago je da je potpuno nova fabrika zadržala staro ime brenda “Rada” po kojoj je Bijelo Polje bilo poznato širom Balkana.

 

 

 

 

Ono što je lokalna uprava u prethodnom periodu radila, to je formiranje šest biznis zona i upravo to sada daje rezultate.

Mi smo ove godine imali otvaranje novog tržnog centra Elkos i imamo upravo otvaranje nove proizvodne linije renomirane kompanije Merkator.

Kompanija Mesopromet posle poznatog požara obnavlja svoju proizvodnju, proširuje tako da će to biti i veća i modernija dodatno fabrika.

Takođe, prodat je Vunarski kombinat i tamo je kompanija Dulović već uposlila svoje kapacitete, a očekujemo i da kompanija Bravera, odnosno Sport Vision u narednom periodu tj. vrlo brzo, pokrene proizvodnju u svom dijelu fabrike. Tako da, maltene, osim Kisjele vode, mi skoro da nemamo bivših drzavnih preduzeća koja nisu restrukturirana. Naravno, ona sada rade u manjem obimu kapaciteta radnika, odnosno radne snage, jer su sada neke nove, modernije tehnologije, ali nama je bitno da je većina njih u funkcionalnom stanju i da polako rastu i razvijaju se, odnsono pokazuju da Bijelo Polje ima perspektivu za dalja ulaganja.

Takođe imamo i određeni broj inostranih investitora koji se interesuju za Bijelo Polje, za biznis zone, gdje smo u zavrsnim pregovorima i nadam se da ćemo vrlo brzo moći da saopštimo te neke nove investicije u privredu Bijelog Polja.

2. Bijelo Polje ima veliki turistički potencijal, i tu se prije svega misli na Đalovića pećinu i planinu Bjelasicu. Intezivno se radi na valorizaciji oba resursa. Podsjetimo u maju je potpisan ugovor o izgradnji žičare od manastira Podvrh do Đalovića pećine, vrijedan oko četiri miliona eura. U kojoj fazi su radovi i sta sve obuhvata plan valorizacije?

Ukupna vrijednost projketa valorizacije Đalovića pecina je 13 miliona eura, i kompletna je finasirana od strane Vlade Crne Gore kroz kapitalni budzet, projkeat se sastoji iz 3 faze, proboj puta do manastira Podvrh, izgradnja žicare tj gondole preko kanjona rijeke Bistrice do ulaza u pećinu, i uređenje enterijera pećine, sve 3c faze teku paralelno i u skladu sa predvidjenom dinamikom, a plan je da kompletan projkeat bude u funkciji do kraja 2020. godine.

3. Istovremeno je potpisan i ugovor o izgradnji  žičare-šestosjeda na lokaciji Cmiljača, vrijedan osam miliona eura. Ovih dana su u toku i radovi na asfaltiranju puta ka ovom budućem ski centru. Kojom dinamikom teku radovi?

Svi radovi na izgradnji ski centra Cmiljaca na Bjelopoljskoj strani planine Bjelasice teku predvidjeno dinamikom, ukupna vrijednost projekta je 22 miliona eur, takođe se finansira iz kapitalnog budžeta uz podršku Vlade Crne Gore, prvih 5 km puta je asfaltirano, na ostalih 10 km puta proboj je pri kraju, prosječena je trasa za žičaru, i idejni projekat žićare završen, rok za žičaru je 18 mjeseci i teče od juna ove godine, a kompletan projkeat bice operativan do 2022, god.

Otvaranje planine Bjelasice u potpunosti će promijeniti sliku Bijelog Polja ne samo kao nove turističke destinacije nego i valorizacijom poljoprivrednih resursa planine Bjelasice, A povezivanjem ski centra Cmiljaca, sa ski centrom Žarski u Mojkovcu i sky centrom u Kolašinu, sjever Crne Gore pretrasta u renomiranu turističku  destinaciju kako skijaškog tako i ljetnjeg planinskog turizma.

Naravno za sve ove razvojne projekte zahvalnost dugujemo Vladi Crne Gore koja je kroz višegodišnji kapitalni budzet obezbijedila sredstva za ralizaciju ovih ne samo po sjever nego i po čitavu državu važnih kapitalnih projekata.

4. Bjelopoljska opština ima i veliki potencijal kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji. Kako, kao prvi čovjek Opstine, vidite iskorišćenost tih potencijala, i koje korake lokalna uprava sprovodi u cilju podsticanja poljoprivrednih proizvodjaca.

Tačno je da Bijelo Polje posjeduje veliki poljoprivredni potencijal, od stočarstva, i mljekarstva do malinarstva i organske proizvodnje zdrave hrane.

Trudimo se da ove potencijale valorizujemo u realan proizvod dostupan tržištu. Opstina Bijelo Polje kroz sekreterijal za poljoprivredu i sekreterijat za ruralni razvoj  opredjeljuje značajna sredstva predviđena lokalnim agrobudzetom kroz 14 mjera za pomoc registrovanim poljoprivrednim proizvodjacima.

Takodje veliki dio sredstava je raspoloziv kroz ministarstvo poljoprivrede iz drzavnog agrobudzeta i evropske predpristupne fondove.

Osim toga opština razvoj poljoprivrede pomaže i indirektno kroz razvoj seoske infrastrukture, izgradnjom vodovoda i odrzavanjem i izgradjom seoskih puteva. Posebnu pažnju u narednom periodu posvetićemo mladim poljoprivrednicima i farmerima koji svoju budućnost vide na selu.

Siguran sam da ćemo objedinjenim naporima poljoprivrednika, opštine i države izgraditi mogućnost da višestruko povecamo proizvodnju i time zadovoljimo veći dio potreba Crne Gore za hranom. Ali kroz to izgradimo sansu za poljoprivrednike da ostanu na selu i da dostojno žive od svoga rada.

5. Da li se budžet opstine puni planiranom dinamikom i hoćete li ostvariti planiran prihod za ovu godinu?

Imajuci u vidu specificnosti zivota i privredjivanja na sjeveru, mi smo zadovoljni stabilizacijom opštinskih finansija ali uvjek može bolje.

Zadovoljni smo realizacijom budžeta , koji na dan 01. novembar iznosi preko 80 odsto. Velika doprinos daljoj stabilizaciji svih opštinskih finansija na sjeveru daće novi Zakonon o finansiranju lokalne samouprave, koji ce kroz nova rješenja pravilnije rasporediti sredstva egalizacionog fonda i poreza na dohodak i time nadomjestiti zaostajanje lokalnih samouprava sa sjevera u odnosu na centar i jug naše drzave.

6. Kako ocjenjujete rad lokalne uprave i javnih preduzeća?

Rad lokalne uprave je pod stalnim okom građana, koji su i kontrolor našeg rada ali prije svega fokus i svrha našeg postojanja, pokušavamo da sagledamo sve potrebe i izađemo svima u susret u skladu sa mogućnostima. Uvodimo mnogo noviteta u rad lokalne uprave od produzenog radnog vremena građanskog biroa, besplatnog call centra, do savremenih internet komunikacija sa građanima koje polako vode ka elektronskoj upravi,

Rad lokalnih preduzeća je na solidnom nivou a najbolju ocjenu daju zadovoljni gradjani. U narednom periodu nadstojaćemo da modernizujemo operativna javnih preduzeća kako bi sto bolje izašli građanima u susret. U krajnjem, konačna mjera nase uspješnosti u realizaciji ciljeva je zadovoljstvo gradjanina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *