Stambena kuća u Bijelom Polju dobitnik međunarodne građevinske nagrade CEMEX 2018

1 komentar

Veličanstvena stambena kuća u Bijelom Polju dobitnica je međunarodne Građevinske nagrade CEMEX 2018, koja se već gotovo trideset godina dodjeljuje najuspješnijim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje.

Porodična kuća u Bijelom Polju osvojila je treće mjesto u kategoriji Stambene građevine, a kao predstavnika Crne Gore odabrao ju je Odbor nacionalne Građevinske nagrade, u čijem su sastavu bili: mr. Mladen Gogić, dipl. ing. gradjevine, prof. dr Duško Lučić, dipl. ing. gradjevine i Julijana Vuković, dipl.ing arhitekture.

Arhitektonsko rješenje projekta djelo je renomiranog arhitekte prof.dr Rifata Alihodžića iz kompanije ARHING inženjering DOO iz Podgorice. Projekat konstrukcije izveo je Ivan Maretić, dipl.ing građevine, a izvođač radova je kompanija INTESA DOO, Bijelo Polje.

Pored internacionalne kompanije CEMEX, koja organizuje ovu važnu manifestaciju posvećenu arhitekturi, zahvalnost dugujem i crnogorskom žiriju koji je prepoznao vrijednost projekta i omogućio mu da se on nađe u finalu međunarodnog takmičenja u Meksiku. Međunarodne nagrade iz arhitekture rijetko stižu u naše prostore, tako da ovo nije samo moj uspjeh, već važno priznanje i za Crnu Goru, zato što je pokazalo da se vrijedna arhitektonska djela mogu stvarati i ovdje.  Nadam se da će ovo veliko priznanje pozitivno uticati i stimulisati ne samo na moje studente, već i na cijeli struku, da teže kvalitetu arhitektonske produkcije i izbjegavaju osrednjost koja je, na žalost, dominantna u slici naših gradova“, izjavio je po dobijanju nagrade prof.dr Rifat Alihodžić, dipl.ing.arhitekture.

Svojim međunarodnim karakterom Građevinska nagrada CEMEX podstiče i nagrađuje talenat u arhitekturi i građevinarstvu, razvija globalnu kulturu inovacije i kreativnost, te podstiče gradnju visoke održivosti upotrebom novih betonskih tehnologija.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *