Prihod kladionica za devet mjeseci skoro 15 miliona eura

Kladionice u Crnoj Gori su od januara do početka septembra ukupno prihodovale 14,882.377 eura, što je 5,5 miliona više nego u istom perodu prošle godine, saopšteno je Vikend novima iz Uprave za igre na sreću.

Profesor Srđan Vukadinović, komentarišući taj rezultat, zaključuje da je Crna Gora društvo gdje će igre na sreću donijeti više prihoda nego što će to učiniti proizvodne i razvojne djelatnosti.

“Bilo bi bolje da je taj prihod od skoro 15 miliona eura ostvaren u manjem preduzeću koje zapošljava 30 do 40 radnika, što bi Crnu Goru vodilo naprijed. Ovako postajemo zemlja u kojoj će funkcionisati samo kladionice i ugostiteljski objekti, dok će proizvodnja biti u zapećku”, ocijenio je Vukadinović.

Prema podacima Uprave za igre na sreću, za devet mjesecu prošle godine prihod kladionica je iznosio 9,374.178 eura. Rast od 5,5 miliona ostvaren je, pored ostalog, i zahvaljujući Svjetskom prvenstvu u fudbalu, čemu u prilog govori to da su kladionice samo za vrijeme njegovog održavanja tokom juna i jula prihodovale 3.869.800 eura.

Koncesije

Iz Uprave za igre na sreću za navode da je država, po osnovu koncesionih naknada, od januara do početka septembra prihodovala 10.325,831 eura. Vukadinović tvrdi da stope poreza na tu djelatnost treba da budu visočije.

“Stope poreza za proizvodnju i razvoj treba da budu mnogo niže nego za kladionice, koje ulažu samo u opremu, ali i ne u proizvodnju. Crna Gora mora razviti zakonodavstvo kojim se ulaže u u razvoj i potpuno destimulisati one koji misle da na lak način dođu do novca”, smatra Vukadinović.

On d odaje i da su kladionice u znatnoj mjeri etiketirana djelatnost, te da bi bilo dobro da dio njihovih prihoda ide pod posebnu budžetsku stavku posvećenu, na primjer, stipendiranju talentovanih ljudi. Tako će, kako naglašava, kladionice makar malo moći da ispeglaju” stvar.

Kritična grupa

Porast u ovogodišnjim prihodima od 5,5 miliona eura, kako Vukadinović navodi, posljedica je rasta nezaposlenosti i očekivanja velikog broja građana da mogu preko noći steći imetak.

“Ne treba se zavaravati, jer je klađenje mač sa dvije oštrice. Kladionice su nužno zlo u ostvarivanju dohotka. One nijesu zarada, već rizik koji vodi u dužničko ropstvo i iz kojega je teško izaći”, kaže Vukadinović, ističući da su upravo nezaposleni najčešća grupa ljudi u kladionicama.

(Izvor: Dnevne novine)

Check Also

Postavljeni prvi elementi žičare prema Đalovića pećini

Montažom prvih elemenata žičare u Đalovića klisuri nedavno je označen početak jednog od kompleksnijih poduhvata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *