Plantaže i Glavni grad pregovaraju o prebijanju 1,57 miliona duga

Dodajte komentar

Plantaže, koje za poreze i doprinose na plate duguju 4,07 miliona eura, pregovaraju sa Glavnim gradom o naplati duga od 1,57 miliona eura, potvrdilo je za “Dan” više izvora bliskih kompaniji. Ovaj dug Glavnog grada prema Plantažama datira još iz 2011. godine i iskazivan je u revizorskim izvještajima, odnosno na njega su pažnju skretali revizori. Potraživanja Plantaža prema Glavnom gradu, kako je pojašnjeno u ranijim izvještajima, odnose se na izgradnju četvrte dionice mini-obilaznice oko Podgorice i njihova naplata je neizvjesna jer nije potpisan nikakav sporazum kako bi se riješila imovinsko-pravna pitanja između ova dva subjekta.

“Dan” je u vezi sa naplatom ovog duga kontaktirao Plantaže još prije desetak dana, ali nam na pitanja nije odgovoreno. Povod za postavljanje pitanja je bio nastup izvršne direktorice Verice Maraš
na Javnom servisu gdje je spomenula mogućnost prebijanja duga za poreze i doprinose sa Glavnim gradom i državom. Iz Dana nijesu uspjeli da saznaju na šta se odnosi dug koji država ima prema Plantažama.

Iz Glavnog grada su saopštili da plantaže nemaju potraživanja prema Glavnom gradu, već je Glavni grad u obavezi da isplati određena novčana sredstva Plantažama u postupku eksproprijacije za izgradnju jugozapadne obilaznice, kada se za to stvore formalni uslovi pred Upravom za nekretnine.

“Glavni grad nema sudskih sporova sa kompanijom Plantaže, već se vodi upravni postupak pred Upravom za nekretnine po zahtjevu Plantaža za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine”, naveli su iz Glavnog grada.

Plantaže su odavno na crnoj listi Poreske uprave. Prema poslednjim podacima iz Poreske uprave dug Plantaža za poreze i doprinose iznosi 4,07 miliona eura.

Ova državna kompanija nije pokretala sudski proces sa Glavnim gradom zbog toga što sedam godina nijesu platili 1,57 miliona eura.

Poslovanje Plantaža je poslednjih godina bilo u fokusu javnosti nakon što su manjinski akcionari ukazivali da menadžment prikazuje zalihe proizvoda po naduvanim, odnosno nerealnim cijenama, te da se time prikazuje manji minus u poslovanju. Ovo se prvi put pojavilo u javnosti polovinom 2015. godine, kada su smijenjena četiri direktora Plantaža. Iz Plantaža su naveli da sve rade u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima.

Dividenda tokom novembra

Akcionari Plantaža su polovinom godine donijeli odluku o isplati dividende od 600 hiljada eura. Dividenda, međutim, još nije isplaćena akcionarima, iako je to do sada trebalo da bude obavljeno.
Očekujemo da se tokom novembra steknu uslovi za isplatu dividende, po osnovu odluke skupštine akcionara. Nakon upravo završene berbe vinskog grožđa, koja je bila veoma uspješna jer je proizvodnja za 40 odsto veća nego prošle godine, prioritetu ovom periodu imaju isplate po tom osnovu, u prvom redu isplate zarade sezonske radne snage. Dividenda po vaučeru (3.716 akcija) iznosi 11,31 euro naveli su iz Plantaža.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *