Naslovne strane dnevnih novina za 10. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Kladionice za devet mjeseci prihodovale skoro 15 miliona  eura

Kladionice u Crnoj Gori su od januara do početka septembra ukupno prihodovale 14,882.377 eura, što je 5,5 miliona više nego u istom perodu prošle godine, saopšteno je Vikend novima iz Uprave za igre na sreću. Profesor Srđan Vukadinović, komentarišući taj rezultat, zaključuje da je Crna Gora društvo gdje će igre na sreću donijeti više prihoda nego što će to učiniti proizvodne i razvojne djelatnosti.

Kapitalne investicije u skladu sa očekivanjima 

Kapitalne investicije u Opštini Tivat realizuju se prema očekivanjima, a likvidnost i solventnost budžeta od početka godine do kraja septembra, nijesu bili ugroženi, saopštio je u petak predsjednik tivatske opštine Siniša Kusovac. On je kazao da se do sada u opštinsku kasu slilo 15,6 miliona eura, od ukupno 20,12 miliona eura, tačnije ostvareno je 78 odsto budžeta. To je, prema njegovim riječima, povećanje od dva odsto.

U vodosnabdijevanje uložiće se 5,6 miliona 

Vodosnabdijevanje na Crnogorskom primorju biće znatno unaprijeđeno kroz sprovođenje projekta u okviru IPA programa prekogranične saradnje ukupne vrijednosti 5,6 miliona eura, saopšteno je na sastanku direktora Regionalnog vodovoda Gorana Jevrića i zamjenice glavnog pregovarača-nacionalnom IPA koordinatorkom Ivanom Glišević-Đurović. Od tog iznosa, za Regionalni vodovod je opredijeljeno oko milion eura.

Dan

Kad rastu troškovi, rastu i honorari

Ukoliko se troškovi izgradnje autoputa povećaju, što je 99 odsto izvjesno jer je sa više adresa potvrđeno kašnjenje od oko godinu, povećaće se i honorari koje dobijaju članovi državnih komisija za tehnički pregled i reviziju tehničke dokumentacije. Ove dvije komisije, koje broje 51 član, za četiri godine, odnosno do maja 2019. godine, dobiće ukupno 5,66 miliona eura. Obje su dobile po 0,35 odsto ukupne vrijednosti ugovorene cijene od 809,6 miliona, što je po 2,83 miliona eura.

Nema obrazloženja za 207,5 miliona

U završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu prikazani su izdaci od 207,5 miliona eura, a nije navedeno analitikom odliva novčanih sredstava kome je, koliko i za koje svrhe dat toliki novac, saopšteno je iz Radničke partije. Predsjednik Opštinskog odbora u Podgorici Radovan Tošković je kazao da se po ekonomskoj klasifikaciji u opisu izdataka navode ostale naknade, ostala prava, ostali transferi pojedincima i institucijama, ostale usluge, ostale pozaJmice i krediti.

Pregovaraju o prebijanju 1,57 miliona duga

Plantaže, koje za poreze i doprinose na plate duguju 4,07 miliona eura, pregovaraju sa Glavnim gradom o naplati duga od 1,57 miliona eura, potvrdilo je za “Dan više izvora bliskih kompaniji. Ovaj dug Glavnog grada prema Plantažama datira još iz 2011. godine i iskazivan je u revizorskim izvještajima, odnosno na njega su pažnju skretali revizori.

Pobjeda

U Luštici bej niču vile Irina i Veronika

U okviru turističkog naselja Luštica bej počeće izgradnja vila Irina i Veronika, za čije je idejno rješenje dobijena saglasnost v.d. glavog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića. Tivatska firma Luštica divelopment je kćerka kompanija švajcarsko-egipatskog konzorcijuma Orascom, direktor je Daren Gibson, a predsjednik borda Samih Saviris. Projektant je kotorska firma Enforma, vlasništvo Nikole Novakovića. Vile ,,Irina i ,,Veronika su dva od pet objekata planiranih na parceli UP51 i predstavljaju četvrtu fazu projektne dokumentacije.

Profit Erste grupe 1,2 milijarde eura

Profit Erste grupe na kraju trećeg kvartala poraslaje za 24,4 odsto na 1,23 milijarde eura u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je iz ove grupe. -To je posljedica nekoliko pozitivnih trendova: sva tržišta na kojima poslujemo bilježe snažan ekonomski rast; imamo dobre rezultate u poslovanju sa stanovništvom, malim i srednjim preduzećima i povećali smo ukupan portfolio kredita za 6,3 odsto, a depozita 5,9 odsto kažu iz Erste grupe.

Hvali zlato, drž’ se investitora

Zlato, iako sigurna investicija, u cijeni nosi spekulativan faktor koji može negativno uticati na ostvarene rezultate kazali su iz Centralne banke odgovarajući na pitanje da li Crna Gora razmišlja o kupovini zlata poput velikog broja centralnih banaka u svijetu što je tražnju povećalo preko 40 odsto.
Najnoviji podaci Svjetskog savjeta za zlato (VGC), pokazuju da se u ovoj godini 42 odsto povećala tražnja za zlatom, a najveći kupci su Rusija i Turska, potom zemlje Evrope, Kina, Venecuela, Iran, Katar i Indonezija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *