Tružioci u Francuskoj traže 3,7 milijardi eura kazne za UBS

Dodajte komentar

Francuski tužioci zatražili su od suda da švajcarskoj banci UBS odreže kaznu od 3,7 milijardi eura na temelju optužbe da je pomagala bogatim Francuzima da izbjegnu plaćanje poreza.

Nakon sedam godina istrage i prekinutih pregovora o nagodbi UBS je optužen za ‘pranje’ zarade na poreskim prevarama i za nezakonito vrbovanje klijenata u Francuskoj.

“Izbjegavanjem poreza zapravo se potkrada zajednica”, upozorio je na sudu zužilac Eric Russo.

Drugi tužilac Serge Roque je dodao: “UBS je ciljano držao račune za ljude koji su izbjegavali poreze i njima upravljao”.

Prema francuskim zakonima, optuženima za pranje novca može se odrezati kazna u visini pola iznosa ‘opranog’ novca. Tužioci procjenjuju da su UBS-ovi klijenti od poreskih vlasti sakrili nekoliko milijardi eura.

U srijedu je pravni zastupnik francuske vlade zatražio da se državi isplati odšteta od 1,6 milijardi eura.
Švajcarska banka je optužbe, ustvrdivši u saopštenju da su zaključci suđenja ‘pogrešni”. Osporili su i visinu tražene kazne.

“PNF (lancelarija državnog tužioca) nije objasnio detalje o iracionalnoj metodi proračuna tih iznosa. Kazna tražena za UBS proizlazi iz pojednostavljenog pristupa”, navodi se u saopštenju banke.

Tužioci traže i uslovne  zatvorske kazne u trajanju od šest do 24 mjeseca za šest UBS-ovih direktora i bivših poslovnih čelnika, te novčane kazne u rasponu od 50.000 do 500 hiljada  eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *