Siemensova dobit zbog troškova restrukturiranja potonula 46%

Visoki troškovi restrukturiranja poslovanja u Siemensovoj elektrani pogodili su tromjesečne poslovne rezultate njemačkog industrijskog diva, pa je njegova dobit pala za 46 posto u odnosu na isto prošlogodišjne razdoblje, na 681 milion eura.

Ta kompanija, sa sjedištem u Minhenu, u četvrtak je izvijestila da je u četvrtom poslovnom kvartalu, do kraja oktobra, prodaja porasla za 2 posto na 22,6 milijardi eura, dok je dobit oštro pala.

U cijeloj poslovnoj godini Siemens bilježi lagani porast dobiti i prodaje. Tako mu je dobit porasla sa 6,09 milijardi eura, koliko je iznosila u prethodnoj poslovnoj godini, na 6,12 milijardi eura u 2018., dok je prodaja porasla s 82,86 na 83,05 milijardi eura.

Veliki troškovi restrukturiranja izazvali su gubitak od 139 miliona eura u tom odjelu tokom poslovne 2018. godine, dok je prodaja pala za 8 posto na godišnjem nivou, na 3,35 milijardi eura.

Početkom godine Siemens je došao do sporazuma sa sindikatima o smanjenu broja zaposlenih u kompaniji u Njemačkoj za 2.900 osoba i restrukturiranju proizvodnih lokacija.

Siemens je procijenio troškove smanjenja broja radnih mjesta u odjelu proizvodnje energije na 301 milion eura.

Check Also

Dojče banka: Digitalne valute postaće mejnstrim za dvije godine

Kreiranje nove digitalne valute bi moglo da objedini jednostavnost elektronskog plaćanja i privatnost ljudi koji …

One comment

  1. Secam se perioda kada je ovo bila JAKO dobra kompanija i bila je ozbiljan konkurent u mobilnoj industriji. Steta ziva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *