Siemensova dobit zbog troškova restrukturiranja potonula 46%

Visoki troškovi restrukturiranja poslovanja u Siemensovoj elektrani pogodili su tromjesečne poslovne rezultate njemačkog industrijskog diva, pa je njegova dobit pala za 46 posto u odnosu na isto prošlogodišjne razdoblje, na 681 milion eura.

Ta kompanija, sa sjedištem u Minhenu, u četvrtak je izvijestila da je u četvrtom poslovnom kvartalu, do kraja oktobra, prodaja porasla za 2 posto na 22,6 milijardi eura, dok je dobit oštro pala.

U cijeloj poslovnoj godini Siemens bilježi lagani porast dobiti i prodaje. Tako mu je dobit porasla sa 6,09 milijardi eura, koliko je iznosila u prethodnoj poslovnoj godini, na 6,12 milijardi eura u 2018., dok je prodaja porasla s 82,86 na 83,05 milijardi eura.

Veliki troškovi restrukturiranja izazvali su gubitak od 139 miliona eura u tom odjelu tokom poslovne 2018. godine, dok je prodaja pala za 8 posto na godišnjem nivou, na 3,35 milijardi eura.

Početkom godine Siemens je došao do sporazuma sa sindikatima o smanjenu broja zaposlenih u kompaniji u Njemačkoj za 2.900 osoba i restrukturiranju proizvodnih lokacija.

Siemens je procijenio troškove smanjenja broja radnih mjesta u odjelu proizvodnje energije na 301 milion eura.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

One comment

  1. Secam se perioda kada je ovo bila JAKO dobra kompanija i bila je ozbiljan konkurent u mobilnoj industriji. Steta ziva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *