OTP: Dobit veća 13 odsto u odnosu na prošlu godinu

Dodajte komentar

Konsolidovana računovodstvena dobit OTP grupe u periodu od devet mjeseci iznosila je 240.5 milijardi HUF (+13% u odnosu na prethodnu godinu). U prvih devet mjeseci ukupan iznos stavki za usklađivanje je bio -22.3 milijardi HUF (nakon oporezivanja), od čega je iznos od -6.8 milijardi HUF (nakon oporezivanja) zabilježen u okviru računovodstvene dobiti za treći kvartal, saopšteno je OTP-a.

Od stavki koje su proknjižene u trećem kvartalu, treba pomenuti četiri:

  • 5.7 milijardi HUF za otpis gudvila (odnosi se samo na konsolidovani nivo);
  • 1.4 milijardi HUF (nakon oporezivanja) za efekat akvizicije koji se uglavnom odnosi na troškove integracije u Splitskoj banci i Vojvođanskoj banci;
  • 184 miliona HUF za bankarski porez u Slovačkoj (nakon oporezivanja);
  • +565 miliona HUF po osnovu revizije novčane kazne koja je izrečena od strane mađarske Uprave za zaštitu konkurencije (GVH) u 2013. godini. U 2016. godini, Vrhovni sud Mađarske je donio odluku da GVH sprovede novi postupak i kao rezultat toga GVH je odredio nižu novčanu kaznu za OTP Banku u avgustu 2018. godine (1.435 milijardi HUF). OTP Banka je tada oslobodila rezerve koje je prethodno izvojila u te svrhe.

Tokom devet mjeseci 2018. godine OTP Grupa je ostvarila 262.8 milijardi HUF usklađene dobiti nakon oporezivanja (+17% u odnosu na prethodnu godinu).

Rast profita je uglavnom rezultat rasta dobiti stranih podružnica: devetomjesečni rezultati ukrajinske, hrvatske, srpske i crnogorske podružnice su značajno poboljšani, mada su porasli i neto rezultati OTP Core (139.6 milijardi HUF, +2% u odnosu na prethodnu godinu)”, saopšeno je iz banke.

Devetomjesečni rezultati ruske podružnice (18.9 milijardi HUF, +16% u odnosu prethodnu godinu) već odražavaju poslovanje Touch banke koja je integrisana u rusku banku. Ranije je Touch banka bila prikazana kao praktično zaseban entitet; pojedinačni gubitak ove banke u devetomjesečnom periodu 2018. godine iznosio je 3.3 milijardi HUF.

Što se tiče poslovanja hrvatske podružnice, zabilježena je izuzetna dobit, uključujući Splitsku banku, koja je iznosila skoro 21 milijardi HUF profita do danas. Srpska podružnica je takođe imala značajan preokret u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući akviziciji: referentni period nije uključio doprinos Vojvođanske banke (u 2017. godini konsolidovani su samo rezultati za decembar).

Kao rezultat toga, devetomjesečni doprinos stranih podružnica u dobiti porastao je na 41% (+8 procentnih poena u odnosu na prethodnu godinu), a u okviru toga udio doprinosa stranih podružnica u trećem kvartalu je porastao na 45%. Što se tiče novih članica grupe konsolidovanih u 2017. godini, Splitska banka je zabilježila 12.4 milijardi HUF dobiti u devetomjesečnom periodu 2018. godine, a Vojvođanska banka 2.4 milijardi HUF.

“U trećem kvartalu 2018. godine, OTP Grupa je ostvarila dobit u iznosu od 92.7 milijardi HUF nakon oporezivanja (+17% u odnosu na prethodnu godinu, +2% u odnosu na prethodni kvartal), što je najveća kvartalna usklađena dobit ikada ostvarena”, zaklučili su iz banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *