Naslovne strane dnevnih novina za 9. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Vlada povlači izmjene Zakona o računovodstvu

Vlada će iz skupštinske procedure povući predloženi Zakon o izmjeni Zakona o računovodstvu, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković. Predložene izmjene usvojene su 12. jula i poslanicima upućene na razmatranje 11 dana kasnije.

BDP će rasti na skoro četiri odsto 

Evropska komisija (EK) je, prema jesenjim prognozama, povećala rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini na 3,9 odsto. Iz EK su ocijenili da će završetak podmorskog energetskog kabla sa Italijom i prve dionice auto-puta Bar-Boljare između naredne i 2020. godine nametnuti investicije, a time i njihov doprinos rastu BDP-a.

Luka Bar traži izvršnog direktora

Odbor direktora Luke Bar raspisao je juče konkurs za izbor izvršnog direktora tog preduzeća, a rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana posljednjeg objavljivanja javnog konkursa u štampanim medijima. Kandidati kompletnu dokumentaciju i dokaze dostavljaju u zatvorenoj koverti na adresu Luke Bar.

Dan

Vuković traži da se otpusti 30 odsto radnika

Prvih sto dana gradske vlade gradonačelnika Ivana Vukovića obilježio je i nalog upućen svim gradskim preduzećima, organima uprave i službama da do kraja ove godine smanje broj radnika za 10 do 30 odsto. Višak zaposlenih, o čemu opozicija godinama govori i upozorava, je balast koji su Vukoviću ostavili prethodnici težak taman kao i obaveze po sudskim presudama i kreditima. Ispada da je to svojevrsno plaćanje ceha za presijecanje vrpci na projektima koji su gotovi, a prethodnici su ih pripremili, poput Gradskog pozorišta, doma zdravlja na Zlatici, škole i obilaznice u Golubovcima, vrtića na Starom aerodromu.

Milovom bratu dozvola za dvije elektrane

Ministarstvo održivog razvoja (MORT) izdalo je firmi Hidra MNE, čiji je suvlasnik Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika DPS-a i Crne Gore Mila Đukanovića, građevinske dozvole za izgradnju dvije mini-hidroelektrane (mHE) na rijeci Bukovici u opštini Šavnik. U pitanju su mHE Bukovica 1 i Bukovica 2.

Protestni marš protiv bušotina

Mreža “SOS za Montenegro pozvala je sve građane i organizacije civilnog društva da se pridruže protestnom maršu protiv istraživanja nafte i gasa iz crnogorskog podmorja koji uključuje prolazak kroz sve primorske gradove u potezu od 145 kilometara i trajanju od četiri dana. Polazak je planiran iz Ulcinja danas u sedam sati sa Male plaže, zatim narednog dana iz Petrovca sa marine u isto vrijeme, zatim iz Tivta 11. novembra, a iz Kotora dan kasnije kada će biti nastavljen put prema Herceg Novom.

Pobjeda

Formiraju tim za pregovore o zakupu Briske Gore

Pregovori sa prvorangiranim konzorcijumom Fortum EPCG za davanje u zakup državnog zemljišta na lokalitetu Briska Gora – opština Ulcinj za izgradnju solarne elektrane uskoro bi trebalo da počnu. Vlada se juče upoznala sa izvještajem tenderske komisije i zadužila Ministarstvo ekonomije da formira tim za pregovore sa prvorangiranim ponuđačem o nacrtu ugovora.

Kolašin 1600 jednom godišnje na dnevnom redu parlamenta

Skupštinski Odbor za ekonomiju podržao je juče amandman Ranka Krivokapića, Raška Konjevića i Draginje VuksanovićStanković (SDP) kojimje predviđeno daVlada godišnje izvještava parmament o investicijama u projektu Kolašin 1600. Prethodno je i Zakonodavni odbor ocijenio da je ugovor za ovaj ski centar pravno prihvatljiv. Njime je predviđeno da se u zakup na 90 godina konzorcijumu ,,Ski resort Kolasin 1600 i ,,Genera 2 da 27 hektra državnog zemljišta.

Traže da im povežu staž

Ispred stare upravne zgrade Rudnika boksita juče se okupilo 50 bivših radnika u znak protesta što im nije povezan radni staž od sedam do 17 mjeseci za2009. i 2010. godinu. Prema riječima Ljubomira Milovića dostavili su spisak od 160 radnika kojima nije povezan radni staž stečajnom upravniku Mladenu Markoviću da se preduzmu koraci za rješavanje ovog problema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *