Goldman Saks: Svijet će se suočiti sa globalnom nestašicom nafte

Dodajte komentar

Investiciona-bankarska grupacija Goldman Saks upozorila je da će se svijet suočiti sa globalnom nestašicom nafte.

Razlog za to je, kako navode, taj što naftne kompanije neće moći da ulažu dovoljno u buduću proizvodnju. Globalni proizvođači nafte sve više žele da ulažu u nisko-ugljenične oblasti energetskog sektora, pod pritiskom da se proizvodi čistija energija, kaji dolazi i sa strane država ali i investitora.

“U dvijehiljadedvadesetim ćemo imati jasan fizički nedostatak nafte, jer nikome neće biti dozvoljene sveobuhvatne investicije u buduću proizvodnju nafte”, izjavio je Majkl dela Vinja, šef Istraživanja prirodnih resursa EMEA u Goldman Saksu. “Ta tranzicija će se ostvariti kroz višu, a ne nižu cijenu nafte”, rekao je on.

Dela Vinja kaže da dok se ne završi tranzicija na obnovljive izvore energije, privremena bitka će biti da se osvoji što veće učešće na tržištu zasnovanog na gasu. Smatra da imajući u vidu ogromne kapitalne troškove gasne infrastrukture, najbolje šanse imaju velike kompanije koje podržavaju države.

“Govorimo o sedam kompanija koje dominiraju na globalnom tržištu nafte i gasa, jer niko drugi ne može da finansira ove mega-projekte”, rekao je on.

Riječ je o grupi “novih sedam sestara”, kompanijama koje se smatraju najuticajnijim firmama iz zemalja van Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). To su Saudi Aramko, Gasprom, iranski NIOC, brazilski Petrobas, venecuelanski PDVSA, Petronas iz Malezije i kineski Petroleum.

Originalnih “sedam sestara” su bile firme iz pedesetih godina prošlog vijeka iz kojih su se transformisali i nastali BP, Ševron, Šel, Ekson mobajl i Rojal Dač šel.

Dela Vinja smatra i da su evropske naftne kompanije, poput britanskog Šela i francuskog Totala u prednosti u odnosu na rivalske kompanije u SAD u procesu tranzicije od velikih naftnih u velike energetske kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *