Dolar ojačao u odnosu na korpu valuta

Dodajte komentar

Kurs dolara u petak je ojačao na međunarodnim tržištima prema najvišim nivoima u 16 mjeseci prema košarici valuta jer je američka centralna banka Fed uz važeće kamatne stope potvrdila i planove o daljem zaoštravanju monetarne politike.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke valute prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je ojačao najviše u nedjelju dana, od 96,89 bodova, što je nadomak najviših nivoa u 16 mjeseci od 97,20 bodova, koliko je u jednom trenutku dostigao 31. oktobra.

Euro je pritom oslabio blagih 0,2 posto i njime se jutros trgovalo po 1,1343 dolara, nakon većih gubitaka dan ranije, a pritiskaju ga spor između Evropske unije i Italije zbog budžetskog deficita te zabrinutosti zbog usporavanja gospodarstva eurozone u cjelini.

Cijena mu je u proteklih šest mjeseci pala oko 4,2 posto prema dolaru.

Funta je u petak oslabila 0,4 posto prema dolaru, na 1,3015 dolara. Britanskoj valuti u posljednje vrijeme podršku pružaju očekivanja investitora da su London i Brisel blizu postizanja sporazuma o brexitu.

U Japanu, gdje se očekuje da će se kamatne stope zadržati na vrlo niskim nivoima , cijena jena drži se nedaleko najnižih nivoa u pet nedjela prema dolaru i na gubitku je 2,2 posto u posljednjih 10 dana trgovanja. Jutros je pak bio na dobitku oko 0,2 posto prema dolaru, kojim se tako trgovalo po 111,86 jena.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *