Zbog gradnje šoping centra rušiće se zgrada Beka

Dodajte komentar

Nekadašnja robna kuća Beko u centru grada planirana je za rušenje, a na njenom mjestu biće sagrađen šoping mol za šta su već počele pripreme. Ovaj objekat, u okviru kojeg danas posluje desetak firmi, izgrađen je 1968. godine, i nalazi se u zahvatu DUP-a Nova varoš.

Belgijska Besiks grupa, koja je suinvestitor projekta Luštica bej, zainteresovana je za izgradnju šoping mola u centru grada što su saopštili i na nedavno održanom sastanku sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem.  Zbog toga je Glavni grad pozvao deset vlasnika lokala ispod Beka na razgovor kako bi utvrdili da li su zainteresovani za pregovore sa budućim investitorom.

Vlasnici su se sa tim složili i Časlavu Vešoviću, zamjeniku gradonačlnika, saopštili da će imati svoje uslove. Oni pristaju na pregovore, a njihov zahtjev, da dobiju poslovne prostore u novoizgrađenom šoping molu, piše Dan.

Vlasnik dva lokala ispod Beka Zoran Dajković među prvima je otvorio radnje.

“Objekat postoji od 1968. godine i bio je jedno vrijeme ruina. Mi smo iz dva navrata ulagali oko 50.000 eura da bismo uradili kanalizaciju. Stanje je jako loše. Najveći vlasnik među nama, Ražnatović, koji ima 4.000 kvadrata, imao je problema sa strujom. Robna kuća Beko je inače bila planirana kao privremeni objekat. Zvali su nas iz Glavnog grada i bili smo na sastanku sa Časlavom Vešovićem. Razgovor je bio korektan i rečeno je da će sa svima pojedinačno razgovarati. Svako neka traži koliko smatra da treba. Tražićemo poslovne prostore u novom tržnom centru. Saopštili su nam da Glavni grad ima interesenata da grade tržni centar, pa su htjeli da čuju i naše mišljenje, i da li pristajemo da se ovaj objekat ruši”, kaže Dajković.

Vlasnik lokala Dušan Šoć potvrdio je da je prisustvovao pregovorima gdje su saopštili da su spremni da razgovaraju sa budućim investitorom. Ništa dalje, kako je rekao Šoć, nije precizirano.

“Mi smo saopštili da smo voljni da stupimo u razgovore sa ljudima koji su zainteresovani da grade tržni centar. Bili smo kod zamjenika gradonačelnika Časlava Vešovića i objasnili sve kako bismo mi i šta. Maltene Glavni grad je tu samo posrednik, da vide da li smo raspoloženi za pregovore, a kada će to početi ne znamo. Investitor želi da bude siguran da svi prihvatamo, da ne ulazi u priču ako se ijedan vlasnik buni. Ovo je naše vlasništvo i dovoljno je da jedan kaže da neće i to je to, ne može da se radi. Koliko sam upoznat svi smo za to da se gradi tržni centar. Ovdje sam od 1968. godine, a lokal sam kupio od zagrebačke Astre”, kazao je Šoć.

Šoć je rekao da će investitoru saopštiti svoje uslove, odnosno da žele da im se dodijele poslovni prostori, jer niko od njih ne želi u novcu da im bude nadoknađeno rušenje.

Objekat nekadašnje robne kuće Beko u centru grada je nasleđe arhetekture iz vremena socijalizma, izgrađen je 1968. godine na osnovu projekta arhitekte Boža Milića. Kako kaže Andrija Markuš, arhitekta, trend je da se trgovački centri izmiještaju iz centra grada, a ne grade u centru, kako to planiraju u Podgorici.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *