Slovenija povećava minimalac sa 638 na 736 eura

Dodajte komentar

Minimalna plata za puno radno vrijeme u Sloveniji će se u iduće tri godine, sa sadašnjih 638 eura neto postupno povećati na 736 eura, prema novom zakonskom predlogu koji podržava parlamentarna većina, a trebao bi da stupi na snagu s početkom iduće godine.

Predlog izmjena zakona o minimalnoj plati u srijedu je u zakonodavni postupak uložila stranka Ljevica  koja ne učestvuje u vladi, ali podržava socijalni dio njenog programa, prenose agencije.

Predlog je potpisalo 52 zastupnika, među kojima i svi iz vladajuće koalicije premijera Marjana Šarca pa ne bi trebao imati teškoća za prolaz u 90-članom zastupničkom domu.

Nešto više plate tako bi od iduće godine dobilo oko 8 odsto radno aktivnog stanovništva kojima poslodavci isplaćuju zakonski zajamčenu minimalnu platu za puno radno vrijeme, s time da bi se ona do predviđenih 736 eura povećavala do 2021. godine.

Minimalna garantovana zarada je u ovoj godini iznosila 638 eura neto, odnosno 843 eura u bruto iznosu.

Skepsu prema novom povećanju minimalne plate izražavaju poslovna udruženja, jer se poslodavci boje pada profitabilnosti i konkurentnosti, dok sindikati promjenu zakona o minimalnoj plati pozdravljaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *