Pčele “zarade” 22 milijarde eura godišnje

Dodajte komentar

Pčele godišnje “zarade” 22 milijarde eura u poljoprivrednom sektoru na nivou Evrope, one oprašuju 80 odsto biljaka, te svaki treći zalogaj koji čovjek unese nastaje zahvaljujući pčelama, kaže Elena Fidanoska, osnivačica i direktorka kompanije Makedonski med.

Ova kompanija nagrađena je kao najbolji start-up na nivou Evrope u kategoriji klime, a njihov izum “Makedonska košnica” prva je košnica koja posebnim načinom čuvanja pčela čini ovu vrstu otpornom na klimatske promjene.

Fidanoska je o svojoj kompaniji govorila u okviru panela “Liderstvo kroz obrazovanju” na otvaranju samita “Makedonija 2025” i istakla da su prve košnice koje je kompanija osmislila već postavljene i da daju dobre rezultate.

“Pčele su jako bitne, kako za životnu sredinu, jer one oprašuju 80 odsto biljaka i na neki način svaki treći zalogaj koji pojedete dnevno je zahvaljujući pčelama, takođe, one su važne i za ekonomiju i za životnu sredinu”, navela je ona i dodala da je njihov značaj isticao i Ajnštajn koji je rekao da ukoliko nestanu pčele, nekoliko godina kasnije nestaće i ljudi.

Objašnjava, da broj pčela koji nestaje nije mali i nije za podcjenjivanje, te da njihovo izumiranje treba da bude “ozbiljna prijetnja za svakog pojedinca, biznismena, naučnika…”.

(Nezavisne)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *