Javna prodaja dionica NLB-a uspješna

Upis dionica Nove ljubljanske banke (NLB) je završen. Koliko je upisano i uplaćeno bit će poznato u petak kada će mali investitori saznati i po kojoj cijeni su dionice upisane.

Nezvanične procjene i pretpostavke ukazuju na to da mali mali ulagači uplatili između 30 i 50 miliona eura, izvijestilo je Delo.

Iako nije bilo dugih redova za upis dionica NLB, upisna mjesta u proteklim danima nisu bila pusta. Mali investitori vjerovatno nisu popunili kvotu od deset posto, ali s obzirom na situaciju na tržištu, odgovor je bio iznenađujuće velik, navodi list.

Slovenačka država posredstvom Slovenačkog državnog holdinga prodaje 75 odsto minus jednu dionica NLB-a. Država je od prodajnog udjela koji je na raspolaganju prvo ponudila 10 odsto dionica malim investitorima, a zatim slijedi prodaja 90 odsto dionica institucionalnim ulagačima.

Kada budu sabrani svi nalozi za kupovinu, biće određena prodajna cijena, a dionice će biti podijeljene među kupcima. Potom bi dionice trebalo da počnu kotirati na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi.

Prodajni postupci za NLB trebali bi bili zvanično završeni, prema planovima, do sredine novembra.

Check Also

Osiguravajuća društva fakturisala bruto premiju u iznosu od 9,2 miliona eura

Na osnovu preliminarnih podataka dostavljenih Agenciji za nadzor osiguranja od strane društava za osiguranje, društva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *