Javna prodaja dionica NLB-a uspješna

Upis dionica Nove ljubljanske banke (NLB) je završen. Koliko je upisano i uplaćeno bit će poznato u petak kada će mali investitori saznati i po kojoj cijeni su dionice upisane.

Nezvanične procjene i pretpostavke ukazuju na to da mali mali ulagači uplatili između 30 i 50 miliona eura, izvijestilo je Delo.

Iako nije bilo dugih redova za upis dionica NLB, upisna mjesta u proteklim danima nisu bila pusta. Mali investitori vjerovatno nisu popunili kvotu od deset posto, ali s obzirom na situaciju na tržištu, odgovor je bio iznenađujuće velik, navodi list.

Slovenačka država posredstvom Slovenačkog državnog holdinga prodaje 75 odsto minus jednu dionica NLB-a. Država je od prodajnog udjela koji je na raspolaganju prvo ponudila 10 odsto dionica malim investitorima, a zatim slijedi prodaja 90 odsto dionica institucionalnim ulagačima.

Kada budu sabrani svi nalozi za kupovinu, biće određena prodajna cijena, a dionice će biti podijeljene među kupcima. Potom bi dionice trebalo da počnu kotirati na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi.

Prodajni postupci za NLB trebali bi bili zvanično završeni, prema planovima, do sredine novembra.

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *