Svjetska premijera: Volkswagen Tarok pikap (foto)

Dodajte komentar

VW Tarok imao je svjetsku premijeru na sajmu automobila u Sao Paulu i najprije će se naći u prodaji na brazilskom tržištu.

Volkswagen proširuje ponudu u segmentu pikap vozila novim modelom, manjim od Amaroka.

Iako je u Sao Paulu predstavljena konceptna verzija Taroka, njemački proizvođač tvrdi da se produkcijski model neće bitno razlikovati od koncepta.


Za sada je potvrđeno da će se novi pikap prodavati u Brazilu, ali Volkswagen ne krije želju da Tarok postane globalni model koji će biti ponuđen kupcima širom svijeta.

Osim što je po dimenzijama manji od Amaroka, novi pikap je stilski uglađeniji i manje robustan u odnosu na taj model. Specifikacije Taroka nisu objavljene, ali Volkswagen je saopštio da je dužina automobila oko 5 metara.


Dok je Amarok osmišljen prije svega kao radna mašina, novi pikap je koncipiran kao lajfstal auto i vozilo za rekreativne aktivnosti, na primjer, kao prevozno sredstvo surfera.

Zato je i dizajn spoljašnjosti Taroka izveden više u stilu SUV modela.


Teretni dio automobila je multifunkcionalan, pa se pod prtljažnika može po potrebi produžiti – kako u putničku kabinu, tako i obaranjem zadnjih vrata tovarnog segmenta vozila.

U osnovnoj konfiguraciji, sa dva reda sjedišta, Tarok može da preveze predmete dužine do 1.206 mm. Obaranjem zadnjih sjedišta dobija se ravan pod tovarnog dijela dužine 1.861 mm.

Ukoliko se zadnji red sjedišta potpuno eliminiše, a zadnja vratanca spuste, ukupna korisna dužina tovarnog segmenta vozila dostiže čak 2.775 mm.

Maksimalna nosivost ovog pikap vozila je 1 tona.


Konceptna verzija obiluje LED svetilima, od kojih neka (na maski hladnjaka) imaju samo estetsku fnikciju, pa se očekuje da će serijski model biti konvencionalnije dizajniran u tom pogledu.

Unutrašnjost Taroka oblikovana je u skladu sa najnovijom generacijom Volkswagenovih automobila, sa digitalnom instrument tablom i centralno postavljenim ekranom multimedijalnog sistema.


Konceptno vozilo koje je izloženo na sajmu automobila u Sao Paulu pogonjeno je četvorocilindarskim 1.4 TSI motorom sa 150 ks, koji osim benzina kao gorivo može da koristi i čist etanol, ali i mješavinu benzin-etanol.

Motor je uparen sa 6-brzinskim automatikom, a snaga se prenosi na sva 4 točka putem Volkswagenovog 4Motion sistema.

Pored benzinca, produkcijska verzija koristiće i 2.0 TDI dizel agregat, takođe sa 150 ks.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *