Stiže Nokia 9, smartphone s čak 5 kamera

Dodajte komentar

O Nokiji 9 čitamo već mjesecima, a iako iz HMD Globala još nema nikakvih zvaničnih informacija o ovom uređaju, čini se kako njegovo predstavljanje možemo očekivati uskoro. Ove nedjelje na mreži objavljene su fotografije i videozapis na kojem je otkriveno gotovo sve o nadolazećoj Nokiji koja će, ako su glasine istinite, biti najjači uređaj ove kompanije na tržištu.

Ono po čemu se ističe, odnosno razlikuje od konkurencije su kamere jer bi Nokia 9 trebala imati čak pet kamera sa zadnje strane kućišta – klasična kamera, širokokutna i telefoto kamera te vjerovatno jedna kamera koja će se iskoristiti za snimanje fotografija za zamućenom pozadinom. Nije poznato kakva će biti uloga pete kamere, no možemo pretpostaviti da će to biti još jedna zoom kamera.

Što se hardvera tiče, možemo očekivati Qualcommov Snapdragon 845 čipset – iako je ovo trenutno najjači Qualcommov model, uskoro stižu prvi telefoni s novijom i snažnijom generacijom Snapdragona. Ostale opcije uključuju 8 GB RAM-a i 128 GB prostora za čuvanje, zatim snažnu bateriju kapaciteta 4150 mAh te USB-C priključak koji će se, osim za punjenje baterije (koja će se moći puniti i bežično) i povezivanje s računarima, koristiti i za povezivanje sa slušalicama jer nema klasičnog 3,5 mm izlaza za slušalice.

Dijagonala ekrana iznosi 5,9 inča (QHD+ rezolucija) odnosa stranica 18:9 iznad kojeg se nalazi jedna selfie kamera (nema notcha), a telefon ima zaštitu od prašine i vode te čak tri mikrofona. Još jedna stvar koju treba pomenuti je senzor za otiske prstiju koji nije smješten niti ispod ekrana niti sa zadnje strane kućišta, već je implementiran ispod samog ekrana, što je sve češća opcija na novim modelima pametnih telefona.

Informacije, slike i videozapisi o nadolazećoj Nokiji 9 objavio je korisnik na Twitteru @OnLeaks koji se do sada pokazao kao dobar prognozer na mobilnom tržištu, odnosno ima dobre i pouzdane izvore.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *