Naslovne strane dnevnih novina za 7. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Za deset mjeseci ostvarili milion eura profita

Komercijalna banka je za deset mjeseci ove godine ostvarila profit od preko milion eura, uz dostizanje rekodnog nivoa kreditnog portfolia, kazao je Dnevnim novinama izvršni direktor te finansijske institucije Mirko Marojević. U intervjuu za naš list, Marojević je govorio o 25 godina poslovanja u Crnoj Gori, poslovnim rezultatima, ali i kamatnim stopama u našoj državi, za koje kaže da su među većim u regionu.

Stroži kreditni uslovi za veće kompanije

Banke očekuju blaže kreditne uslove za mikro, mala, srednja preduzeća i stanovništvo u narednom kvartalu, a za preduzeća blago pooštravanje, saopšteno je na jučerašnjoj sjednici Savjeta Centralne banke (CBCG). Rezultati ankete CBCG, razmatrani na sjednici, pokazuje da su kreditni uslovi za privredu i stanovništvo u drugom kvartalu bili povoljniji, zbog nižih marži, provizija i naknada.

Planiraju reviziju velikih preduzeća

Državna revizorska institucija (DRI) planira da u narednom periodu izvrši revizije velikih preduzeća koja upravljaju značajnom državnom imoviom, ali i reviziju Ministarstva finansija, kazali su predstavnici te institucije na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Predsjednik Senata DRI Milan Dabović je, na predstavljanju Godišnjeg izvještaja o izvršenim revizijama i aktivnostima DRI od oktobra prošle do istog mjeseca ove godine, rekao da Ministarstvo finansija mora biti predmet pažnje i subjekt revizije.

Dan

Vlada se zadužuje još 370 miliona

Budžet Crne Gore će u narednoj godini iznositi skoro dvije i po milijarde eura, dok su nedostajuća sredstva procijenjena na preko 550 miliona eura, potvrđeno je za “Dan iz više izvora bliskih Vladi. Predlog zakona o budžetu juče je razmatran na vladinoj Komisiji za ekonomsku politiku (KEP), ali zbog njegove obimnosti i potrebe da se definišu i budžeti velikog broja potrošačkih jedinica, još nije usvojen i proslijeđen Vladi, već će to biti urađeno naredne sedmice, kada će se ponovo na KEP-u razmatrati.

Većim kupcima popust do sedam odsto

Da bi poboljšao prodaju uglja, Rudnik uglja u periodu od 1. novembra do 31. decembra za potrebe domaćinstava, industrijske i široke potrošnje, odobrava posebne povoljnosti prilikom kupovine te sirovine. Popustom su obuhvaćeni veliki kupci, koji kupuju više od 400 tona uglja.
Tokom novembra i decembra za potrošače koji kupuju 400 i više tona uglja biće odobren količinski rabat od dva do sedam odsto, u zavisnosti od vrste uglja.

EK da pomogne u zaštiti Tare

Osam nevladinih organizadija je juče uputilo pismo Evropskoj komisiji (EK) i zatražilo pomoć u rješavanju problema devastacije rijeke Tare usled izgradnje autoputa Bar Boljare. Pismo je upućeno Generalnom direktoratu EK za životnu sredinu, odnosno generalnom direktoru za životnu sredinu Danielu Kalehu i njegovim pomoćnicima Luisu Hereri i Natali Pouels. Izgradnja autoputa, kako su podsjetili, dovela je do znatne devastacije sliva rijeke Tare, koja se nalazi na Uneskovoj listi svjetskih rezervata biosfere, a to dokazuju snimci dijela između Mateševa i Jabuke napravljeni 23. oktobra.

Pobjeda

Pregovaraju sa kupcima za restoran Galeb i kompleks na Žanjicama

Pregovaramo sa jednom domaćom kompanijom oko prodaje kompleksa na Žanjicama i sa novskim investitorima za restoran “Galeb u Igalu, izjavio je predsjednik odbora direktora Vektra Boke Milić Popović, koji vjeruje da će posao biti brzo realizovan.

Očekuju otkrivanje prevara

Prijedlog zakona o upravljanju unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru prvi put predviđa uspostavljanje sistema za detekciju nepravilnosti i prevara u upravljanju nacionalnim sredstvima, kazalaje u parlamentu predstavnica Ministarstva finansija Ana Krsmanović. Poslanici su juče završili raspravu o ovom prijedlogu zakona o kojem će se, kao i o dosad raspravljenih 18 tačaka, izjasniti vjerovatno u ponedjeljak.

Manje dokumenata za male elektrane

Ministarstvo ekonomije pokrenuće aktivnosti na pojednostavljenju procedura za gradnju elektrana do 50 kilovata (kW), sa reduciranim brojem dokumenata koje investitori treba da obezbijede, saopšteno je sa sastanka njihovih i predstavnika Montenegro biznis alijanse (MBA). Ministarstvo će, kako su naveli iz MBA, raditi na podizanju svijesti korisnika sistema ka većoj implementaciji modela razmjene na mjestu konekcije i izgradnji većeg broja distribuiranih izvora električne energije, kako bi korisnici iz sopstvenih izvora proizvodili struju za svoje potrebe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *