Lične finansije u dvadesetim ‒ na šta treba obratiti pažnju

Dodajte komentar

Ulaskom u dvadesete otvaramo novo životno poglavlje naslovljeno „Uvod u svijet odraslih”. Njegove stranice su pune bitnih događaja: fakultet, posao, napuštanje roditeljskog gnijezda, novi posao, kupovina sopstvenog stana… Iako su dvadesete ujedno i najzabavnije godine, suočavaju nas sa nizom odluka koje će oblikovati našu budućnost. Lične finansije su jedna od njih.

Razumijevanje vrijednosti novca i načina raspolaganja njime vještina je koju je neophodno usvojiti što je ranije moguće. Razmišljanje o ličnim finansijama može izgledati preuranjeno nekom ko je tek kročio u fakultetske vode i nema stabilan izvor prihoda, ali nije baš tako. I džeparac zahtijeva planiranje troškova, a što ranije to naučimo, veće su šanse da bolje raspolažemo zarađenim novcem u budućnosti. U ovom blog-postu podijelićemo pet bitnih savjeta o ličnim finansijama vama koji ste zakoračili u dvadesete.

Kreirajte mjesečni budžet

Pažljivo planiranje troškova vam omogućava jednostavnije planiranje štednje u tekućem mjesecu ili u bliskoj budućnosti.

Bilo da svoj mjesečni prihod dobijate u vidu plate, džeparca, honorara ili studentskog kredita, neophodno je da napravite plan njegove raspodjele. To je najjednostavnije uraditi kreiranjem tabele u Excelu ili se poslužiti starim dobrim alatom ‒ papirom i olovkom.

Počnite od fiksnih mjesečnih troškova: naknada za korišćenje studentskog doma, kirija, računi, kućne potrepštine… Sve za šta morate izdvojiti novac početkom novog mjeseca. Nakon toga ćete imati jasnu predstavu o preostaloj količini novca, te će vam i kreiranje plana raspolaganja ličnim finansijama biti mnogo jednostavnije. Kada upišete sve fiksne troškove, razmislite postoji li još nešto što vam je neophodno, pa i to dodajte na listu.

Mjesečni budžet vam pruža odličnu evidenciju raspodjele prihoda. Čak i ako su u pitanju manji iznosi, džeparac ili honorar, imaćete mnogo jasniju sliku o svojoj potrošnji. Osim toga, kreiranje budžeta i planiranje troškova omogućava vam jednostavnije planiranje štednje u tekućem mjesecu ili u bliskoj budućnosti.

Kontrolišite potrošnju

Svima nam se nekada desilo da u prolazu ugledamo stvar koja nam se svidi i gotovo mahinalno uzimamo novčanik. Zaboravljamo na lični budžet, potiskujemo misao da sad baš i nije trenutak u kom to možemo priuštiti i hitamo ka kasi. Iako je sasvim u redu ponekad sebe „častiti” i nagraditi se nečim što će nas u tom trenutku usrećiti, uvijek treba imati na umu kontrolu lične potrošnje.

Zbog čega je kontrola potrošnje bitna kada je riječ o ličnim finansijama? Prvenstveno, povećavate šanse da izbjegnete neprijatni momenat kada shvatite da vam preostala količina novca na računu neće biti dovoljna do kraja mjeseca. U toj situaciji ćete vjerovatno pribjeći pozajmicama koje ćete vratiti od narednog priliva novca i upasti u začarani krug. Kontrola potrošnje vam omogućava ne samo da izbjegnete slične situacije, već i da uštedite određeni iznos. Ma koliko se taj iznos činio malim, ukoliko se budete pridržavali ovog plana, na dug rok će vam se i te kako isplatiti.

Štedite (čak i onda kada mislite da to nije moguće)

Svi smo se nekada našli u situaciji da nam prihodi jedva pokrivaju mjesečne troškove i da je, u tom trenutku, štednja nezamisliva. Da ne pominjemo da život u dvadesetim podrazumijeva izlaske, putovanja, koncerte… Sve to košta. Pa ipak, razmislite još jednom: Da li je zaista nemoguće izdvojiti određeni, pa i simboličan iznos, koji će ići u „kasicu-prasicu”?

Štednja se, na dug rok, uvijek isplati. Bez obzira na to koliki su početni iznosi, krajnji rezultat je ono čemu stremite. Kada se odlučite na štednju, uvijek je dobro imati neki cilj. Putovanje, kupovina automobila, početni ulog za kupovinu stana… Na taj način, biće vam mnogo lakše da kažete „ne” impulsivnim kupovinama i taj novac stavite na štedni račun. Nije lako, ali zadovoljstvo kada ispunite zacrtani cilj biće nemjerljivo.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ukoliko je moguće, pokušajte da primijenite opšteprihvaćeni model štednje, koji kaže sljedeće: 50% svog dohotka trošite na stvari koje su vam neophodne; 30% dohotka na stvari koje želite; preostalih 20% prebacite na štednju. [/box]

Istražite dodatne izvore prihoda

Nemojte se ograničavati na jedan izvor prihoda. Ako studirate i živite od džeparca ili studentskog kredita, istražite dodatne opcije. Mentorišite nekog iz predmeta koji vam dobro idu; potražite honorarni posao sa fleksibilnim radnim vremenom i brojem sati koji odgovara obavezama na fakultetu. Opcije postoje! Sa navršenih 18 godina i ličnom kartom možete otvoriti račun u poslovnici naše banke. Uz račun dobijate i potpuno besplatnu Mastercard karticu, kojom novac možete podizati besplatno sa bankomata Erste banke u Crnoj Gori i zemljama regiona.

Uz račun u Erste banci dobijate i potpuno besplatnu Mastercard karticu, kojom novac možete podizati besplatno sa bankomata Erste banke u Crnoj Gori.

Ako ste zaposleni, angažujte se da nađete honorarni posao koji vam neće oduzeti sve slobodno vrijeme, a pružaće vam određenu finansijsku naknadu. Postoje brojne online freelancing platforme preko kojih možete pronaći dodatni posao, bilo kao student ili full-time zaposleno lice. Ukoliko ste u freelance vodama i razmišljate o štednji, Erste banka ima pravu opciju za vas. Otvorite Aktivnu štednju, stavite trajni nalog na određeni datum na iznos koji želite i novac će se prebacivati na Aktivnu štednju na datum koji ste odabrali. Pronašli ste idealan trening za unapređenje znanja i vještina? Novac sa Aktivne štednje uvijek možete podići i iskoristiti u edukativne svrhe.

Dvadesete su godine u kojima imate najviše slobodnog vremena. Osim što ćete olakšati sebi, usvojićete i neke nove vještine koje vam mogu pomoći da napredujete u poslu, a samim tim i da stremite ka većem mjesečnom dohotku.

Razmišljajte na dugi rok

Posmatrati stvari iz perspektive dugog roka nije jednostavno. U jednom od najtežih pitanja tokom intervjua za posao traži se od vas da opišete kako vidite sebe za deset godina. Tačan odgovor ne postoji, a vi ste u blagoj panici dok pokušavate da stvorite sliku budućeg ja.

Trudite se da, kada su u pitanju lične finansije, stvari posmatrate dugoročno. Ovog se odričem sada jer će mi se višestruko isplatiti za nekoliko godina. Platiću online kurs jer moj posao iz snova zahtijeva taj-i-taj sertifikat. Smanjiću potrošnju narednih par mjeseci jer štedim za putovanje u avgustu. Investicije u obrazovanje, oportunitetni trošak prihvatanja dodatnih poslova (odnosno manjak slobodnog vremena) i štednja, akcije su čije ishode ne možete uočiti u momentu u kom se odvijaju. One donose izvrsne rezultate, ali isključivo na duži rok.

Poruka gorenavedenih savjeta nije da zaboravite na zabavu! Čak i uz uštede, dodatne poslove i raspodjelu troškova prema mjesečnom budžetu, vremena za mladost ima na pretek. Desiće vam se ponekad da prekršite neko od pravila upravljanja ličnim finansijama, što nije strašno. Ako većinu vremena postupate prema planu i imate zacrtane ciljeve, razlog za brigu ne postoji. Stoga, slobodno dozvolite sebi da s vremena na vrijeme udahnete, pomirišete ruže, i kupite tu jednu stvar koja vam je izmamila osmijeh i popravila dan.

Izvor: blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *