Kvartalna neto dobit Rosnefta gotovo utrostručena

Dodajte komentar

Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft izvijestio je o trostruko većoj neto dobiti u trećem kvartalu zahvaljujući većoj proizvodnji i višim cijenama nafte, koji su zasjenili značajan otpis imovine u segmentu prerade i prodaje.

Rosneftova je neto dobit u razdoblju od jula do septembra do poskočila na 142 milijarde rubalja (1,88 milijardi eura).

U odnosu na prethodno tromjesečje neto dobit smanjena je 37,7 posto, pri čemu u kompaniji ukazuju na otpis u odjelu prerade i prodaje u iznosu 133 milijarde rubalja, napominjući da cijene energenata u Rusiji rasle sporije od cijena sirove nafte na svjetskim tržištima.

Vlada u Moskvi traži od naftnih kompanija da zauzdaju politički osjetljivi rast maloprodajnih cijena energenata, napominje Reuters.

Rosneftovi su prihodi u trećem tromjesečju uvećani 53 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 2.286 milijardi rubalja.

Kompanija je u trećem kvartalu povećala dnevnu proizvodnju nafte za 3,4 posto na godišnjem nivou.

Rosneft je u proteklom razdoblju kupio nekoliko kompanija u matičnoj Rusiji i u isnostranstvu, nagomilavši ogroman dug, piše Reuters.

U maju su najavili plan smanjenja duga za minimalno 500 milijardi rubalja u ovoj godini, dijelom kroz prodaju imovine koja ne spada u temeljnu djelatnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *