Kostiću zeleno svjetlo za preuzimanje Gorenjske banke

Dodajte komentar

Banka Slovenije je srpskoj AIK banci izdala dozvolu za povećanje udjela u Gorenjskoj banci na više od 50 posto. Dozvola Centralne banke Srbije već postoji, te je put za preuzimanje slovenačke banke otvoren.

Srpska AIK banka, koja je pod kontrolom MK Grupe biznismena Miodraga Kostića, ima dozvolu Banke Slovenije za trećinski udio u Gorenjskoj banci, a 29. oktobra je dobila dozvolu da poveća taj udio iznad 50 posto, vidi se iz obavještenja na web stranici Banke Slovenije, izvještava RTVSLO.

Srpska banka već ima dovzolu Narodne banke Srbije za akviziciju u inostranstvu, a preuzimanje su odobrila slovenačka i srpska tijela za zaštitu konkurencije.

Dioničari Save su prodaju 37,6 posto dionica Gorenjske banke AIK banci odobrili krajem juna, a AIK je 43 miliona kupoprodajne cijene do juna naredne godine deponovao na fiducijarnom računu kod KDD-a. AIK banka sada mora izvršiti postupak preuzimanja.

AIK banka je preuzimanje Gorenjske banke počela u decembru prošle godine, ali ga je brzo obustavila jer nije pravovremeno uspjela dobiti sve dozvole, pa se tako zaplela njena kupovina Savinog udjela u Gorenjskoj banci. Savi, koja se našla u prisilnom poravnanju, prodaju je naložila Banke Slovenije, nakon čega se ona odlučila da za kupca odabere AIK banku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *